Ves al contingut
Inici » Notícies » Presentació del Pla estratègic territorial Guíxols- Vall d’Aro

Presentació del Pla estratègic territorial Guíxols- Vall d’Aro

Pla estratègic territorial en l’àmbit del desenvolupament econòmic i l’ocupació de Guíxols – Vall d’Aro

Els municipis de Guíxols-Vall d'Aro presenten en detall el document estratègic que guiarà els objectius, línies estratègiques i pla d'acció conjunta dels anys 2025-2028

Els tres alcaldes dels municipis que integren la unitat territorial “Guíxols-Vall d’Aro” (Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Sant Feliu de Guíxols, i Santa Cristina d’Aro) han presentat aquest matí les principals línies estratègiques que seguiran conjuntament els propers 4 anys en matèria econòmica, d’ocupació, industrial, turística i social.

La idea és unir esforços en ocupació, formació, serveis i accions conjuntes en una marca conjunta i de forma agrupada. Des de fa un any els tres municipis treballen conjuntament per elaborar un document estratègic que aquest 12 de maig de 2025 s’ha presentat a la Sala de Plens de Sant Feliu, amb la presència dels tres alcaldes i l’empresa que ha acompanyat el procés, Activa Prospect. A la roda de premsa hi havia convidades diferents empreses, unions d’empresaris, comerços, serveis i altres entitats que han intervingut en el procés d’elaboració del primer document. Aquesta actuació compta amb una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social.

El pla preveu 13 actuacions a fer en 4 anys, que neixen a partir del treball previ i investigació que s’han fet a 60 persones i una vintena llarga d’entitats i institucions. Les accions planejades plantegen iniciatives en l’àmbit del turisme, la cultura, la natura, el món empresarial, les infraestructures, l’ocupació i la diversitat. Es vol començar preparant el model de futures trobades, potenciar l’economia del territori, revisar la formació, atraure i retenir inversions i reforçar la competitivitat.

Els objectius van en la línia de treballar per aconseguir una economia sostenible i diversificada, que valoritzi els actius territorials. Es vol transformar el territori en un referent de modernització turística, cultural i natural. També atraure indústria que aporti valor afegit i diversifiqui l’economia, i convertir els municipis en un pol d’innovació comercial, amb digitalització i innovació.

També es volen reforçar els serveis que donen suport a la competitivitat de les empreses i qualitat de vida a la població. Es fa amb coneixement de les necessitats de les empreses, i amb una cartera de serveis a mida, potenciant el creixement. Per a això es volen planificar les infraestructures i serveis per assegurar el benestar de la ciutadania i visitants. Es vol promoure, per últim, una mobilitat sostenible i eficient.

La Vall d’Aro que es projecta en el futur immediat ha de ser cohesionada socialment i inclusiva, amb una força de treball adaptable i qualificada, un mercat laboral inclusiu, amb salaris dignes, que reintegri les persones en situació de desocupació. Es vol organitzar de forma que es garanteixin serveis qualitatius, amb eficàcia i amb formació professionalitzadora a la demanda empresarial.

La responsable tècnica de l’empresa que acompanya aquest projecte, Laia Pellejà, ha indicat que el primer que es farà és la creació d’espais de cooperació político-institucional per l’impuls de projectes conjunts. A continuació s’impulsarà la marca Guíxols Vall d’Aro com a producte compartit. Posteriorment s’adaptarà l’oferta formativa a les necessitats del mercat de treball, i es tendirà a planificar el sòl industrial i la recepció d’inversions d’acord amb el territori. Per últim, es vol reforçar la competitivitat.

Si bé algunes comissions ja estan creades, s’han d’acabar de definir noves taules de treball i organitzacions, en coordinació, formació, turisme o mobilitat. Posteriorment es treballarà en la identificació dels elements icònics que identifiquen el territori i es crearà la marca. També es potenciarà una agenda compartida.

En paral·lel es treballarà en la formació en idiomes, en oficis i en àmbits del turisme, a la vegada que es farà un pla d’atracció d'inversions industrials. Una de les línies de treball proposa la creació d’un viver o centre d’empreses compartit entre tot Guíxols-Vall d’Aro i treballar la prospecció empresarial. 

Els alcaldes posen fil a l’agulla

L’alcalde de Santa Cristina d’Aro, Josep Xifre, ha expressat la voluntat de treballar en equip per tal d’assolir objectius ambiciosos i ha agraït la tasca realitzada fins al moment.

L’alcalde de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Maurici Jiménez, ha elogiat la tasca tècnica que s’ha realitzat fins al moment i ha parlat de Guíxols-Vall d’Aro de futur com a repte col·lectiu. Ha insistit que aspectes com la formació i l’aposta pels serveis són determinants per assolir objectius comuns que interessen els tres municipis.

Per últim, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, s’ha mostrat convençut que més enllà del document, el treball ambiciós i conjunt comença ara i que en realitat ja s’estan fent accions de forma coordinada, com el transport de la Vall d’Aro, l’Escola de Música o altres iniciatives, que acaben portant la idea d’actuar més com una àrea metropolitana que no com a tres municipis independents l’un de l’altre.

A la presentació hi havia també les àrees de Promoció Econòmica i tots els sectors implicats en el que és el document que servirà de guia. La regidora d’Economia Local, Núria Cucharero, ha agraït el treball realitzat i ha encoratjat a seguir el camí obert.

Ves al contingut