Ves al contingut
Inici » Àrees i serveis » Medi ambient » Medi natural

Medi natural

Valors naturals del municipi

El terme municipal de Santa Cristina d’Aro és de dimensions considerables, ja que té una superfície total de 67 quilòmetres quadrats (com a referència, la ciutat de Barcelona té 100 km²).  El terme de Santa Cristina compta amb tres elements paisatgístics destacables: el massís de les Gavarres al Nord, el Massís de l’Ardenya al sud, i la vall del Ridaura enmig.

Es tracta de tres espais d’alt valor natural, i de fet bona part de les Gavarres i de l’Ardenya estan protegits doncs formen part de la Xarxa Natura 2000 i del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN). A continuació us adjuntem uns enllaços on es poden apreciar aquestes zones:

En aquests dos massissos hi trobem un paisatge mediterrani, dominat en bona part del bosc d’alzines sureres (Quercus súber) o sureda. La sureda és un bosc de capçades poc denses, i això afavoreix que hi creixi un abundant sotabosc on moltes espècies troben refugi i aliment. La seva biodiversitat és, per tant, molt alta.

A Santa Cristina d’Aro hi ha una àrea inclosa dintre de l’inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya (IEIGC): el Massís de les Cadiretes (o l’Ardenya).

Aquest massís format per granit i d’alçades moderades, és el resultat de diversos processos al llarg de la història geològica (meteorització química, esfondrament de la vall, erosió fluvial), que ha donat lloc a una geomorfologia de roques magmàtiques, tant pel que fa a les formes majors (doms, torres rocalloses), com a petita escala (cadolles, taffoni…).

La fàcil accessibilitat i la situació relativa d’aquestes formes, permeten unes perspectives de gran interès paisatgístic i moltes possibilitats didàctiques. Alguns elements, com la roca cavallera basculant de la Pedralta, formen part de la tradició cultural i turística de la zona.

GEOLOGIA ARDENYA

El riu Ridaura es perllonga enmig d’una plana que encara conserva força la seva matriu agroforestal. El Ridaura manté la seva funcionalitat ambiental i és un important corredor biològic, Tanmateix, el bosc de ribera original ha desaparegut i ha estat substituït per espècies al·lòctones i invasores, com les acàcies i les canyes.

Per últim, cal dir que dins el terme municipal hi ha un tram de costa on es troben les platges de Canyet, cala del senyor Ramon i Vallpresona. Són cales petites, envoltades de penya-segats i amb uns fons marins rics i on es troben praderies de posidònia.

Per a conèixer aquest patrimoni, l’Ajuntament de Santa Cristina ha preparat un conjunt de Rutes de descoberta a l’abast de tothom.

Platges i cales

L’accés a les cales és un tret característic que els converteix si cal, en enclavaments exclusius, donat que estan apartades del nucli de població i ubicades en la carretera sinuosa de corbes que porta a Tossa de Mar.

L’Ardenya cristinenca arriba fins al mar, on conforma un tram de costa rocallosa que dona lloc a les seves cales i platges, desconegudes per molts visitants i poc concorregudes que fa que hom hi pugui trobar la tranquil·litat d’uns indrets idíl·lics.

La qualitat de l’aigua de bany correspon a la qualitat microbiològica de l’aigua i ens informa sobre les condicions sanitàries i de salubritat de l’aigua a les zones de bany. Els criteris de control i els objectius de qualitat que l’ACA aplica per a la vigilància de la qualitat de l’aigua són els de la Directiva 2006/7/CE, i RD 1341/2007 sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany. La qualitat microbiològica de l’aigua està lligada a la correcta recollida, depuració i abocament a medi de les aigües residuals urbanes, i a Catalunya tots els municipis costaners estan sanejats i disposen de depuradores. Molts dels fenòmens que es poden veure a les platges, amb major o menor freqüència, en funció de condicions oceanogràfiques i/o meteorològiques durant la temporada de bany, són d’origen natural i són, principalment, observació a l’aigua de: escumes, mucílags, restes vegetals marins, meduses i fitoplàncton. Alguns d’aquests fenòmens poden motivar l’alteració temporal de la qualitat de l’aspecte de l’aigua (pèrdua de transparència, coloracions verdoses o marronoses, agregacions d’escumes i mucílags flotants, etc.) però no alteren la seva qualitat microbiològica.

L’Agència Catalana de l’Aigua és l’organisme de la Generalitat de Catalunya amb competències en les aigües en general. Durant la temporada de bany- de juny a setembre- l’ACA realitza el control, la vigilància i la informació de la qualitat de les aigües de bany amb els criteris que estableix la Directiva 2006/7/CE/ relativa a la gestió de la qualitat de les aigües de bany.

ANALÍTIQUES

Als documents adjunts podreu comprovar la qualitat de les aigües de bany resultat de les anàlisis de l’aigua de la Cala Canyet. També els podeu consultar a PlatgesCAT.

Catàleg d’Elements d’Interès Natural (CEIN) Santa Cristina d’Aro

Santa Cristina d’Aro disposa d’un Catàleg que identifica els principals valors naturals del terme municipal. En ell s’hi pot trobar una relació d’elements destacables, com ara arbres o arbustos singulars, fonts o basses.

Donada la gran extensió del Terme municipal Cristinenc, i la gran quantitat de valors naturals repartits pel territori, aquest Catàleg no és exhaustiu, tot i que intenta ser el més complert posible. Caldrà anar-ho ampliant gràcies a la participació de tothom. Per aquest motiu, us volem convidar a participar, enviant-nos a els vostres suggeriments al correu electrònic de  per poder valorar la seva inclusió al Catàleg.

En aquest enllaç hi trobareu un mapa detallat on podreu situar Tots els elements que estan catalogats en el dossier adjunt.  

Gràcies per la vostra col·laboració!

Fonts naturals

Dins el nostre terme municipal tenim comptabilitzades nombroses fonts naturals, entenent com a tals captacions d’aigua subterrània no utilitzades amb finalitat comercial i no connectades al subministrament públic i que de forma habitual és utilitzada per la població per al proveïment d’aigua de consum humà, sense cap tractament previ.

Hem de tenir en compte que cap font natural serà potable pel consum humà, ja que només ho seria en cas d’estar desinfectada i no tingués cap tipus de microorganisme, paràsit o substància que pogués causar un perill per la salut humana.

Quan les circumstàncies de freqüentació siguin molt elevades (si de forma habitual, per tradició, costum o lleure, s’hi detecta la presència de persones que consumeixen l’aigua per beure o preparar aliments al voltant de la font o s’emporten l’aigua en recipients per al consum particular), el Departament de Salut recomana incloure la font en l’àmbit d’aplicació de l’RD 140/2003, pel que s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà.

Algunes de les fonts més freqüentades del nostre municipi son analitzades periodicament i s’informa als usuaris dels resultats sobre la qualitat de l’aigua.

Podeu consultar els resultats de les darreres analítiques de les següents fonts analitzades:

Les praderies de posidònia

CATALÀ

La Posidònia és una planta d’origen terrestre que viu als fons sorrencs del Mediterrani, on pot formar extenses praderies molt riques en biodiversitat.

Al voltant de la Cala Canyet hi ha praderies de posidònia. En lloc de fondejar amb àncora, les embarcacions s’han d’amarrar a les boies de fondeig per a preservar l’ecosistema.

El Mediterrani és un ecosistema molt ric que allotja unes 12.000 espècies d’animals, unes 980 d’algues i 5 de plantes. Això suposa al voltant del 6% de les espècies marines conegudes a tot el món, tot i que el Mediterrani només ocupa el 0,8% de la superfície marina mundial. Per aquest motiu la Mediterrània es considera un ‘hot spot’ de biodiversitat. Malgrat aquesta riquesa, es tracta d’un mar poc productiu, tal i com mostra el seu color blau intens.

Per a més informació, llegiu Perquè el mediterrani és un mar blau?

ESPAÑOL
La Posidonia oceanica es una planta de origen terrestre que vive en los fondos arenosos del Mediterráneo, donde puede formar extensas praderas muy ricas en biodiversidad.

Alrededor de la Cala Canyet crecen praderías de posidonia. En lugar de fondear con ancla, las embarcaciones tienen que amarrarse a las boyas de fondeo para preservar el ecosistema.

El Mediterráneo es un ecosistema muy rico que aloja unas 12.000 especies de animales, unas 980 de algas y 5 de plantas. Esto supone alrededor del 6% de las especies marinas conocidas en todo el mundo, a pesar de que el Mediterráneo solo ocupa el 0,8% de la superficie marina mundial. Por este motivo el Mediterráneo se considera un ‘hot spot’ de biodiversidad. A pesar de esta riqueza, se trata de un mar poco productivo, tal y como muestra su color azul intenso. 

ENGLISH
The Posidonia oceanica is a land-originated plant that lives in the sandy beds of the Mediterranean, where it can form extensive grasslands high in biodiversity.

Around the Cala Canyet there are grasslands of Posidonia. Instead of anchoring vessels must be moored to buoys to preserve the ecosystem.

The Mediterranean is a very rich ecosystem that houses about 12,000 species of animals, about 980 d’algae and 5 plants. This accounts for around 6% of marine species known worldwide, although the Mediterranean occupies only 0.8% of the world’s marine surface. This is why the Mediterranean is considered a hot spot for biodiversity. Despite this wealth,  the productivity of this sea is quite low, as its intense blue color shows.
 

FRANÇAIS
La Posidonie est une plante d’origine terrestre qui vit sur les fonds sableux de la Méditerranée, où elle peut former de vastes prairies très riches en biodiversité.

Autour de Cala Canyet, il y a des prairies de posidonies. Au lieu d’ancrer avec l’ancre, les bateaux doivent être amarrés aux bouées d’amarrage pour préserver l’écosystème.

La Méditerranée est un écosystème très riche qui abrite quelque 12 000 espèces d’animaux, quelque 980 d’algues et 5 de plantes. Cela représente environ 6% des espèces marines connues dans le monde, malgré le fait que la Méditerranée n’occupe que 0,8% de la surface marine mondiale. Pour cette raison, la Méditerranée est considérée comme un ‘hot spot’ de la biodiversité. Malgré cette richesse, c’est une mer peu productive, comme le montre sa couleur bleue intense.

Estació meteorològica

Des del 2007 Santa Cristina d’Aro disposa d’una estació meteorològica ubicada al terrat de l’edifici de l’Ajuntament.

La instal·lació de l’estació, a part de l’interès general que sempre ha despertat conèixer les dades meteorològiques, ens permet fer un seguiment de les variacions que, a nivell local, es produeixen com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic.

Alguns dels paràmetres que es poden obtenir son: temperatura, humitat, pluja acumulada i la seva intensitat, pressió atmosfèrica, intensitat i direcció del vent, l’hora de sortida i la posta de sol, etc.

En els següents enllaços podeu observar les condicions meteorològiques actuals i les variacions al llargs dels útims dies:

Amb aquestes dades es genera un recull que s’emmagatzema cada mitja hora, i que ens permet, al llarg del temps, obtenir un registre històric per tal de poder realitzar comparatives respecte a l’evolució dels diversos paràmetres.

Les dades que no es puguin obtenir a través de la web es poden sol·licitar a l’Àrea de Medi Ambient.

Ves al contingut