ENTREVISTA A EN JOAN SUBIRANA RIERA, FILL DELS ÚLTIMS MASOVERS DEL MAS RIERA

El passat dia 22 de setembre vam anar a entrevistar a en Joan Subirana Riera, fill dels últims masovers del mas Riera de Romanyà de la Selva.

Ens va explicar quina vida feien al mas, de què vivien, com es divertien, etc. Ens va deixar fotografies per digitalitzar. Vam gravar la conversa i, en definitiva, vam passar una agradable estona amb ell.

El vam anar a trobar al Molí d'en Blanch, de Sant Feliu de Guíxols, lloc on es va traslladar quan la seva família va deixar el mas Riera. Ens va fer el contacte en Gerard Bussot, que ens va acompanyar, i hi va venir també en Xavier Niell, que assessora l'ajuntament en qüestions de patrimoni històric.

220926 Entrevista a en Joan Subirana Riera fill dels últims masovers del mas Riera 1

220926 Entrevista a en Joan Subirana Riera fill dels últims masovers del mas Riera 2

220926 Entrevista a en Joan Subirana Riera fill dels últims masovers del mas Riera 3

 

Entrevista a Ramon Surroca Boada: "l'escola de nens"

Amb motiu dels recentment complerts 60 anys de l’escola CEIP Pedralta (21 de gener), pengem en línia l’entrevista que li vam fer a Ramon Surroca Boada, en què ens parlava de “l’escola de nens”.

Ramon Surroca vídeo

“La germandat nostra senyora dels dolors”: una entitat cristinenca de socors mutus explicada per Enric Casadevall, amb motiu del dia mundial del patrimoni audiovisual

Aquesta és l’última de les entrevistes que pengem a YouTube de les que vam fer el 2006 per a l'exposició "La consolidació d'un poble. Santa Cristina d'Aro (1854-1874)".

En aquesta ocasió, Enric Casadevall ens explica com funcionava la germandat Nostra Senyora dels Dolors, de Santa Cristina d’Aro, a la qual ell va pertànyer.

Pengem aquest testimoni perquè el 27 d’octubre és el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual de les Nacions Unides. El lema d’aquest any 2018 és “La teva història es mou (i commou)”.

Les històries personals gravades en mitjans audiovisuals “es mouen” perquè es reprodueixen constantment i perquè circulen per Internet -com aquesta entrevista-, però també perquè es degraden amb el temps -i cal evitar-ho-. Cal garantir, doncs, que es conservaran els testimonis personals, i això passa per la recollida i conservació en arxius.

Les històries personals també “commouen”. La història que ens explica l’Enric Casadevall, per exemple, ens parla d’un passat en què l’Estat no garantia el nivell de benestar social actual i, per tant, calien entitats de socors mutus com la que ens explica. Commou veure com els veïns eren capaços d’autoorganitzar-se i d’unir-se per fer front a les adversitats.

Captura2

"Els fogons de casa": la cuina casolana històrica explicada per teresa formatger

Seguim penjat en línia les entrevistes que vam fer el 2006 per a l'exposició "La consolidació d'un poble. Santa Cristina d'Aro (1854-1874)".

En aquesta ocasió, Teresa Formatger ens explicava com era la cuina d’abans a les cases, amb quins aliments es comptava i com es cuinaven.

Ara la recuperem a través de YouTube.

Teresa Formatger

Les nenes de la guerra... cristinenques

El passat dia 14 de gener es presentava l’interessant documental “Les nenes de la guerra” de Sant Feliu de Guíxols. Ens ha recordat el que vam fer nosaltres, el 2009, amb motiu dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, titulat “Dones de Santa Cristina d’Aro, dones valentes. Testimonis de la guerra i postguerra”.

Com que el nostre reportatge ja té 9 anys, potser algunes no eren tan nenes, i potser també parlaven un xic de la postguerra i del franquisme. Hi apareix el testimoni de Trinidad Casamitjana Bou, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer, Leonor Morató Darder, Teresa Formatjer Sitjà, Maria Boadas Casellas, Montserrat Rovira Arbusé i Àngel Sala Costa.

Us recordem que el podeu trobar a YouTube:

Dones valentes

9 de setembre, dia mundial de l’agricucltura

Avançant-nos al proper 9 de setembre, Dia Mundial de l’Agricultura, us enllacem el vídeo entrevista que fam fer a Lluís Boadas Sais sobre les eines i les feines de pagès, en especial les que es feien a Romanyà de la Selva. Ara la podeu trobar al nostre YouTube.

VÍD L Boadas

30 anys de la llei municipal de Catalunya

Fa 30 es promulgà la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya (8/1987, de 15 d’abril). Aquesta llei ha fet, en bona mesura, que els ajuntaments siguem com som. Ara bé, abans els ajuntaments eren força diferents. I més abans, encara, ni se’n deien, d’ajuntaments, sinó que eren universitats de veïns.

Pere Barreda ens va explicar com es va formar la nostra universitat i després ajuntament, en una entrevista que li vam fer el 2006. Ara la recuperem a través de YouTube.

P Barreda caràtula VÍD

Quan ens dèiem Ridaura d'Aro

Fa 80 anys el nom del municipi va ser canviat pel de Ridaura d’Aro, seguint les directrius de laïcització de noms del context revolucionari de la Guerra Civil.

Més enllà d’això, el fet d’escollir el riu Ridaura per tal de rebatejar el municipi ens parla de la realitat d’un curs fluvial que marcava la manera de viure dels cristinencs i cristinenques de l’època, al qual es banyaven o n’extreien peixos i granotes.

Ens ho recordava l’Emília Sancho Albertí, en l’entrevista que li vam fer el 2006. La recuperem, ara a través del YouTube.

Emília Sancho VÍD caràtula

Testimonis sobre la Guerra Civil  

Les entrevistes a testimonis orals sobre la Guerra Civil van ser editades el 2010 en format DVD sota el títol "Testimonis de la guerra i la fam a Santa Cristina d’Aro", en col·laboració amb el Memorial Democràtic. S'editaren com a complement al llibre sobre la Guerra Civil. El documental tractà les vivències personals de cristinencs i cristinenques durant la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra.

Caràtula DVD Guerra i fam - 1 portadaCaràtula DVD Guerra i fam - 2 contraportada

Amb motiu dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, el 2016, es va anar penjant a YouTube, dividit en 10 capítols. L’activitat formà part del programa d’actes commemoratius impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Guerra i fam

En aquest capítol, Àngel Sala Costa, Emília Sancho Albertí i Trinitat Casamitjana Bou ens parlen de la Segona República, el primer alcalde republicà de Santa Cristina –l’Àngel Sala–, el president Francesc Macià, de quan va ser enterrat, el president Lluís Companys, els Fets d’Octubre del 1934 i el Front Popular.

Guerra i fam 2

En aquest capítol, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer, Montserrat Bertran Noguera, Maria Boadas Casellas i Àngel Sala Costa parlen de l’esclat de la Guerra Civil, la creació dels Comitès de Milícies Antifeixistes, el canvi de nom del municipi i la repressió revolucionària contra l’església. 

 Imatge

En aquest capítol, Teresa Formatjer Sitjà, Montserrat Rovira Arbusé, Josep Roura Vidal, Carmen Cabarrocas Sitjar, Àngel Sala Costa, Leonor Morató Darder, Enric Casadevall Arxer parlen de la repressió contra la gent de dretes, l’amagatall de mossèn Salvador Duran, la intervenció del comitè local per frenar la repressió revolucionària i les visites del comitè d’Orriols.

dibuix 4

En aquest capítol, Josep Roura Vidal, Trinitat Casamitjana Bou, Teresa Formatjer Sitjà, Emília Sancho Albertí, Àngel Sala Costa, Enric Casadevall Arxer, Montserrat Rovira Arbusé i Maria Boadas Casellas parlen dels voluntaris republicans al front, les visites de milicians a Santa Cristina, l’alcalde Josep Suñer i les municipalitzacions de finques particulars per a destinar-les als refugiats o a fer de col•legi.

dibuix 5

En aquest capítol, Trinitat Casamitjana Bou, Montserrat Rovira Arbusé, Enric Casadevall Arxer, Emília Sancho Albertí, Leonor Morató Darder, Teresa Formatjer Sitjà, Maria Boadas Casellas i Àngel Sala Costa parlen dels emboscats, la lleva del Biberó, les lleves de gent gran, el canvi de rol de les dones durant la guerra i l’escassetat d’aliments.

dibuix 6

En aquest capítol, Josep Roura Vidal, Àngel Sala Costa, Leonor Morató Darder, Montserrat Rovira Arbusé, Maria Boadas Casellas, Teresa Formatjer Sitjà i Montserrat Bertran Noguera parlen dels bombardeigs dels vaixells Canarias i Almirante Cervera, dels hidroavions i els Junker i dels refugis i les bateries antiaèries.

dibuix 7

En aquest capítol, Trinitat Casamitjana Bou, Montserrat Rovira Arbusé, Maria Boadas Casellas, Teresa Formatjer Sitjà, Àngel Sala Costa, Carmen Cabarrocas Sitjar i Anna Vicens Feliu parlen de l’avió abatut a Bell-lloc, les víctimes cristinenques dels bombardeigs, els refugiats guixolencs de les bombes i de com l’aurora boreal de l’estiu de 1938 va semblar una gran explosió.

dibuix 8

En aquest capítol, Enric Casadevall Arxer, Teresa Formatjer Sitjà, Trinitat Casamitjana Bou, Emília Sancho Albertí, Montserrat Rovira Arbusé, Lluís Bosch Vila, Leonor Morató Darder, Dolors Maurici Dausà, Josep Puig Puig, Carmen Cabarrocas Sitjar i Àngel Sala Costa parlen de la comunicació amb els soldats del front, la batalla de l’Ebre, el pas de soldats durant la retirada cap a França, la crema de la Suberolita i la defensa del Mas Nou i de la costa de Pinell.

dibuix

En aquest novè i penúltim capítol, Carmen Cabarrocas Sitjar, Àngel Sala Costa, Teresa Formatjer Sitjà, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer i Montserrat Rovira Arbusé ens parlen de l’entrada dels Nacionals, els soldats cristinencs que van ser fets presoners, els batallons de treballadors, la repressió franquista, les delacions, els empresonats, els afusellats i les revenges personals. 

dibuix 10

En aquest desè i últim lliurament, Àngel Sala Costa, Montserrat Rovira Arbusé, Emília Sancho Albertí, Teresa Formatjer Sitjà, Leonor Morató Darder, Maria Boadas Casellas, Enric Casadevall Arxer i Carmen Cabarrocas Sitjar ens parlen de l’adoctrinament del règim, l’obligació de pertànyer a la Falange Española, el racionament dels aliments, el control del bestiar i dels cultius, l’estraperlo i del record inesborrable que deixa una guerra. 

Dones de santa cristina d’aro, dones valentes

Dones valentes

Aquest altre vídeo de testimonis, titulat “Dones de Santa Cristina d’Aro, dones valentes. Testimonis de la guerra i postguerra”, va ser gravat el 2009 i editat el març del 2010, com a complement del documental “Testimonis de la guerra i la fam”. Aquest se centra en el paper de les dones durant la guerra i la postguerra.

El vídeo, de 9:35 min., va ser impulsat pel Punt d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. La realització va anar a càrrec de Sabem.com.

Hi apareix el testimoni de Trinidad Casamitjana Bou, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer, Leonor Morató Darder, Teresa Formatjer Sitjà, Maria Boadas Casellas, Montserrat Rovira Arbusé i Àngel Sala Costa.