“La germandat nostra senyora dels dolors”: una entitat cristinenca de socors mutus explicada per Enric Casadevall, amb motiu del dia mundial del patrimoni audiovisual

Aquesta és l’última de les entrevistes que pengem a YouTube de les que vam fer el 2006 per a l'exposició "La consolidació d'un poble. Santa Cristina d'Aro (1854-1874)".

En aquesta ocasió, Enric Casadevall ens explica com funcionava la germandat Nostra Senyora dels Dolors, de Santa Cristina d’Aro, a la qual ell va pertànyer.

Pengem aquest testimoni perquè el 27 d’octubre és el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual de les Nacions Unides. El lema d’aquest any 2018 és “La teva història es mou (i commou)”.

Les històries personals gravades en mitjans audiovisuals “es mouen” perquè es reprodueixen constantment i perquè circulen per Internet -com aquesta entrevista-, però també perquè es degraden amb el temps -i cal evitar-ho-. Cal garantir, doncs, que es conservaran els testimonis personals, i això passa per la recollida i conservació en arxius.

Les històries personals també “commouen”. La història que ens explica l’Enric Casadevall, per exemple, ens parla d’un passat en què l’Estat no garantia el nivell de benestar social actual i, per tant, calien entitats de socors mutus com la que ens explica. Commou veure com els veïns eren capaços d’autoorganitzar-se i d’unir-se per fer front a les adversitats.

Captura2