XAVIER MONSALVATJE i iglésias

XAVIER MONSALVATJE i iglésias

EL LLIBRE "PROSES DEL VIURE A SOLIUS", REEDITAT I A LA VENDA

Hem posat a la venda el llibre Proses del viure a Solius, de Xavier Monsalvatje. Té un preu de 10€, i es pot trobar a:

• Llibreria Santa Cristina
• Llibreria Montse – Cristina Paper
• Oficina de Turisme
• Oficina d’Atenció Ciutadana (Ajuntament)
• Monestir de Solius
• Altres llibreries de les comarques de Girona

Proses a la venda

LES "PROSES DEL VIURE A SOLIUS", OBRA PÒSTUMA

Existeix un obra literària força reculada en el segle XX sobre el paratge de Solius. Es tracta de l’obra pòstuma Proses del viure a Solius (1922), escrita l’any anterior per Xavier Monsalvatje –escrit sense T i amb J. 

Cal no confondre aquest escriptor amb el seu fill, de nom també Xavier, però de cognom ja normalitzat a la forma “Montsalvatge”. Aquest darrer fou el cèlebre compositor català, mort el 2002, mentre que el nostre Monsalvatje era un escriptor i pintor gironí, membre de la Lliga Catalana, mort als 40 anys d’edat a causa de la tuberculosi. 

Ja el setembre de 1937, el poeta català Màrius Torres, del qual el 2010 es celebrà el centenari del seu naixement, en dues cartes seves deia que s’alegrava de veure que la col·lecció Biblioteca de la Rosa dels Vents, de les Edicions del mateix nom, de Barcelona, es plantejaven reeditar les Proses de Monsalvatje, perquè aquests escrits li havien semblat “molt vivents i actuals”. Creiem, però, que la única edició fou la de 1922, amb un tiratge de 125 exemplars. Actualment, una de les còpies es conserva al Monestir de Solius.

  PORTADA DEL LLIBRE DE XAVIER MONSALVATJE PORTADA INTERIOR DE PROSES DEL VIURE A SOLIUS