CONFERÈNCIA “SOLIUS, EL REPÒS DE XAVIER MONSALVATJE” A CÀRREC DE JOSEP PUJOL, 21-5-2023

Us convidem a la conferència “Solius, el repòs de Xavier Monsalvatje”.
Serà a càrrec de Josep Pujol, professor, escriptor i autor de la biografia de Monsalvatje.
21 de maig de 2023, 11.15h.
Monestir de Solius.

Presentació a càrrec de Lourdes Fuentes, alcaldessa, i Jordi Gaitx, arxiver, de Santa Cristina d'Aro.

Xavier Monsalvatje Iglésias (Olot, 1881 - Girona, 1921) fou un escriptor, pintor, mecenes, melòman i una figura cabdal del modernisme i noucentisme gironins.
Entre les seves obres, s’hi compta Terra de gestes i de beutat (Girona, conjuntament amb Joaquim Pla Dalmau, 1917) i Proses del viure a Solius (1921) . Reeditada el 2017 per l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro en edició facsímil, amb motiu dels cinquanta anys del monestir de Solius i els cent anys de l'estada de l'escriptor a Solius.
Montsalvatje, “malalt, però fent menys repòs del que li recomanaven els metges, a la rectoria va pintar-hi, i sobretot va escriure-hi, unes proses que narren lentament i poètica la vida de la comunitat rural durant la seva llarga estada”.

La conferència tindrà lloc on el mateix Monsalvatge hi passà la seva convalescència, a l’antiga rectoria, actualment espais del Monestir de Solius.

MdHUdG anunci xarxes Monsalvatje 1080x1080

MdHUdG fullet Monsalvatje ONLINE Página 2

 

Balanç de l’acte:

El diumenge 21 de maig de 2023, en el marc dels actes de la Festa Major de Solius, va tenir lloc la conferència de Josep Pujol, “Solius, el repòs de Xavier Monsalvatje”.

Un conferència en la qual Pujol, que és un gran especialista en Monsalvatje, ens va negar d’entrada la premissa essencial de la xerrada: Monsalvatje, a Solius, no hi va fer el repòs que li tocava fer per poder guarir-se de la malaltia que patia.

Monsalvatje va pintar, va escriure, va parlar amb els pagesos, amb el rector i la minyona, i va fer diverses excursions pels entorns de la parròquia. No es podia estar quiet. La salut potser se’n va ressentir, però en van quedar unes magnífiques “Proses del viure a Solius”, publicades el 1922 i reeditades el 2017.

A la conferència hi van assistir 40 persones, que, a redós de la pluja, i entre la missa i les sardanes de la Festa Major, van fer un petit recés cultural d’una horeta per saber més del Solius d’inicis del segle XX i del món cultural gironí entre el modernisme i el noucentisme. També es van vendre llibres de la reedició de les Proses i es van repartir alguns exemplars de poemaris de l’Elvira Gràcia.

Conferència Monsalvatje 1

Conferència Monsalvatje 2

Conferència Monsalvatje 3

Conferència Monsalvatje 4