Horts Comunitaris i Ecològics

Logo Horts Comunitaris i Ecologics

El projecte d'Horts Comunitaris i Ecològics de Santa Cristina d'Aro és una experiència d’agricultura social en la que es posa a disposició de cada participant una parcel·la per al cultiu ecològic d’hortalisses per a autoconsum. Gràcies als horts comunitaris, els participants:

  • Milloren la seva salut física i emocional.
  • Tenen més vida social i es relacionen amb la comunitat.
  • Entren en contacte amb l’agricultura, l’alimentació sana i el respecte i cura del medi ambient.

L’èxit d’aquest projecte es fonamenta en una col·laboració entre la comunitat d’hortolans, l’Ajuntament de Santa Cristina i Càritas Diocesana de Girona, amb el finançament del programa Benestar i Comunitat de la Diputació de Girona.

Descripció del projecte

El projecte d’Horts Comunitaris i Ecològics de Santa Cristina d’Aro es va iniciar l’estiu de 2018, impulsat per les regidories d’Acció Social i Medi Ambient. Es tracta d’una experiència d’agricultura social en la que es posa a disposició de cada participant una parcel·la pel cultiu ecològic d’hortalisses per a autoconsum. Gràcies als horts comunitaris i ecològics, els participants milloren la seva salut física i emocional; tenen més vida social i es relacionen amb la comunitat; i entren en contacte amb l’agricultura, l’alimentació sana i el respecte i cura del medi ambient.

Els horts s’ubiquen en una parcel·la d’uns 4.000 m² a l’inici de la Urbanització Golf Costa Brava, i l’espai consta d’un magatzem per guardar les eines i maquinària, 19 parcel·les d’uns 50m² cadascuna destinades al conreu, 2 parcel·les comunitàries i una zona de pícnic i descans dotada de dues taules amb bancs i una pèrgola. L’adjudicació de la llicència d’ús dels horts s’estableix per un període de 10 anys per hortolà (renovable anualment segons el criteri de bones pràctiques), i cada participant té l’obligatorietat de conrear el seu hort sota els criteris de  l’agricultura ecològica (reg gota a gota, compostatge de les restes vegetals, fertilització del sòl únicament amb substàncies naturals, control de plagues i malalties amb mètodes biològics, etc.)

El programa Benestar i Comunitat de la Diputació de Girona ha facilitat a l’Ajuntament de Santa Cristina d'Aro, mitjançant Càritas Diocesana de Girona, la contractació d’un tècnic especialista en agricultura ecològica que té la tasca d’assessorar, dinamitzar i realitzar la formació en agricultura ecològica als participants del projecte. A més, els dos tècnics referents dels Horts Comunitaris i Ecològics de les Àrees de Medi Ambient i Acció Social de l’Ajuntament, s’ocupen del seguiment i bon funcionament del projecte, d’incentivar la participació comunitària, de la comunicació entre els hortolans i l’Ajuntament, i dels tràmits que deriven de l’atorgament de les llicències d’ús de les parcel·les als ciutadans que s’han presentat a les convocatòries.

Consulteu la documentació del projecte: 

  1. Reglament de règim d’ús de dels horts de titularitat municipal
  2. Qui pot sol·licitar una parcel·la?
  3. Pòster convocatòria
  4. Decàleg bones pràctiques
  5. Llista d’espera persones sol·licitants (pendent de publicació)

 Foto_horts_comunitaris_1.jpg