Ensenyament

Propostes educatives i d’aprenentatge pels nens en dies de confinament

L’actual situació de confinament fa que les famílies estiguin amoïnades per l’educació de la mainada. L’escola està tancada i el dia es pot fer llarg, però hi ha opcions molt interessants per seguir aprenent continguts de forma engrescadora gràcies a Internet.  Des de casa, els nens i nenes poden fer jocs, simulacions, experiments i altres activitats educatives (i divertides!) relacionades amb el currículum escolar.

Des de l'Ajuntament us oferim a continuació alguns recursos útils per passar l’estona jugant i aprenent:

1.- La web Edu 365 del Departament d’Educació, és plena d’activitats online de tota mena per a infants de totes les edats, des de Primària Batxillerat: desde jocs interactius de matemàtiques a eines per desenvolupar el talent artístic. Per la seva part, l’educadora Nati Bergadà ha seleccionat un ampli conjunt de propostes que també inclouen moltes opcions d’aprenentatge des de casa. Accediu-hi a  http://www.edu365.cat/ i https://natibergada.cat/recursos-educatius-per-aprendre-des-de-casa

2.- Si us agraden les ciències, el químic Josep Duran, de la Universitat de Girona, està publicant aquests dies propostes d’experiments científics senzills que es poden fer des de casa. Alhora, també el divulgador Marc Boada está penjant vídeos d’experiments diversos.  Els dos casos apleguen experiments curiosos i sorprenents realitzables amb materials casolans. Es recomana que hi hagi un adult ajudant a la seva realització. Accediu-hi a:  https://www.youtube.com/channel/UCwwsaXBKG6o4kplzjIlsB_w i https://www.youtube.com/user/MarcBoadaFerrer

3.- Amb els punts anteriors n’hi ha prou i de sobres, però si navegueu una mica trobareu molts recursos online de valor educatiu oferts per tota mena d’institucions, i visitar virtualment  museus tant importants com el British Museum o el Louvre, jugar a casa amb les propostes de la Fundació Joan Miró, accedir al recull de manualitats, experiments i activitats preparat per la revista Cavall Fort... Si us enyoreu de la natura podeu accedir a les webcams del Laboratori d’ornitologia de Cornell, que en té escampades per diversos llocs del món (atenció a la diferència horària).   Són només alguns exemples de tot el que es pot fer des de casa.

El Departament d'Educació  ha posat a disposició dels centres educatius de Catalunya orientacions i activitats adreçades a l’alumnat mentre els centres romanguin tancats a causa del confinament.

Els centres poden oferir tasques adequades a cada etapa educativa, que no seran considerades lectives o avaluables. L’objectiu és suggerir activitats que contribueixin al desenvolupament de l'autonomia personal i siguin significatives per a l'aprenentatge. Alguns dels exemples concrets plantejats, són:

1. A l’educació infantil: realitzar un diari, representar una història amb titelles o a través d’escenificació, ajudar en les tasques de la llar.

2. A l’educació primària: escoltar un audiollibre, visitar museus virtuals i fer relats o dibuixos de la visita, o activitats matemàtiques (On és més barat? Fer una llista de coses per comprar anotant el preu que té en diferents botigues online. Identificar quin és el preu més barat, el més car i la diferència de diners d’estalvi en comprar el més barat).

3. A l’educació secundària: propostes d’anàlisis sobre el coronavirus transversals i dels diferents àmbits competencials (què són les vacunes, com funcionen, què va ser la grip espanyola, quan es va produir, com es pot veure afectat el PIB per la pandèmia...).

Esperem que els suggeriments us siguin d’utilitat. Si coneixeu recursos online d’interès feu-nos arribar els vostres suggeriments a (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. )

Aprofitem el confinament per educar!

Resum Recursos:

Web Educa 365: Accediu-hi a  http://www.edu365.cat/ 
Nati Bergadà: Accediu-hi a https://natibergada.cat/recursos-educatius-per-aprendre-des-de-casa
Químic Josep Duran: Accediu-hi a  https://www.youtube.com/channel/UCwwsaXBKG6o4kplzjIlsB_w
Marc Boada: Accediu-hi a  https://www.youtube.com/user/MarcBoadaFerrer
Museu Louvre: Accediu-hi a British Museum
British Museum: Accediu-hi a  Louvre
FUndació Joan Miró: Accediu-hi a  Fundació Joan Miró
Revista Cavall Fort: Accediu-hi a  revista Cavall Fort
Webcams laboratori ornitologia de Cornell: Accediu-hi a les webcams del Laboratori d’ornitologia de Cornell
Orientacions i activitats adreçades a l’alumnat mentre els centres romanguin tancats a causa del confinament del Departament d'Educacióde la Generalitat de Catalunya: Accediu-hi AQUÍ

baixa