Nous plafons a la ruta del Balcar

L'Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha instal·lat recentment nous plafons informatius a l'anomenada 'Ruta del Balcar'. En concret, són 7, els quals s’han ubicat al llarg de la ruta, que ofereix un recorregut circular d'uns 3 quilòmetres pel bosc del Balcar, d'unes 7 hectàrees d'extensió i situat a l’entorn del riu Ridaura. El bosc del Balcar va ser adquirit ja fa anys per l'ajuntament per preservar els seus valors naturals, com també elements culturals, com restes de rescloses.

Els plafons informatius exposen la gran biodiversitat del Balcar, un bosc mediterrani que voreja el Ridaura i que compta amb grans exemplars de pins, suros i alzines, sota els quals creixen tant plantes mediterrànies pròpies de la nostre regió com plantes centreeuropees que aprofiten les condicions ombrívoles del Balcar per penetrar a la terra baixa. Així trobem, per exemple, exemplars del lliri (Lilium martagon), propi del Pirineu. L’espai és un important refugi d’una fauna variada, amb mamífers com ara teixons i gorjablancs, i ocells rapinyaires com aligots, mussols o esparvers, entre d’altres.

“Els plafons han estat realitzats amb un disseny atractiu i un text accessible i rigorós per tal de presentar, de la millor manera possible, els valors naturals de la zona.”, ha recordat el regidor de Medi Ambient, David Segarra. Per a la redacció del text, s’ha comptat amb la col·laboració del Grup de Natura Sterna. Un dels plafons va destinat a presentar el Pi Monumental, que es creu té més de 200 anys. També s’informa sobre elements culturals presents a la zona, com una resclosa i un rentador.

A més, la ruta del Balcar compta amb diferents rutes alternatives tot al voltant del riu Ridaura, entre Solius i el nucli de Santa Cristina. Així, l’itinerari pot enllaçar, per l’oest, amb els accessos al Castell de la Roca de Solius i els camins que s’endinsen als Carcaixells. Però també es preveu perllongar-lo cap a l’est, al sector Tueda fins arribar a Sant Feliu de Guíxols i/o Castell d’Aro a través de Bujonis. En aquest sector hi ha diversos molins i dos elements patrimonials molt singulars, uns estelladors.

 Fotos: Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de SCA

rutabalcar01

rutabalcar02

rutabalcar03