La comunitat cistercenca de Solius fa 53 anys

La comunitat cistercenca del monestir de Santa Maria de Solius, a Santa Cristina d’Aro, celebra avui 53 anys de la seva fundació. Per commemorar l’efemèride, que coincideix amb la diada de Santa Agnès, patrona de la parròquia del veïnat, s’ha celebrat aquest matí, a les 11 hores, una missa cantada amb la presència dels sis membres de la comunitat i una vintena de feligresos, entre els quals hi havia el primer tinent d’alcalde, Josep Xifra, en representació de l’Ajuntament. En acabar la missa, els presents han pogut besar la relíquia de la santa patrona, que ocupa una de les capelles laterals.

La fundació va tenir lloc el 21 de gener de 1967, quan s’hi van establir quatre monjos procedents del monestir de Poblet. Actualment, la comunitat està integrada per 6 monjos: Josep Peñarroya (prior), Albert Fontanet, Jaume Gabarró, Agustí Relats, Josep Ferré i Josep Ferrer. El monestir de Solius, acceptat pel bisbat de Girona i l’arquebisbat de Barcelona, forma part de la Congregació Cistercenca de la Corona d’Aragó, fundada el 1616, juntament amb l’abadia de Poblet i els monestirs femenins de Vallbona de les Monges, Casbas, Cadins i Valldonzella.

L’església del monestir de Solius descansa sobre les restes d’una antiga església romànica datada entre els segles X i XI. Posteriorment es va engrandir i finalment, al segle XVIII, havent-se obert pel mig, es va construir l’actual, molt més espaiosa, aprofitant els enderrocs de l’antiga.

festasantaagnes00festasantaagnes01festasantaagnes02festasantaagnes03festasantaagnes04festasantaagnes05festasantaagnes06festasantaagnes07