caenfrdeitptrues

Santa Cristina organitza una sortida al seu passat ibèric, el poblat de la plana Basarda

Les àrees de Patrimoni i Turisme de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro organitzen aquest diumenge una sortida guiada de senderisme per donar a conèixer el passat ibèric del municipi, el poblat de la plana Basarda. La sortida de la visita, que s’emmarca  dins del Cap de Setmana Ibèric, serà a les 9 del matí des de l’aparcament de can Llaurador i es preveu que tingui una durada d’unes 2 hores. El recorregut són 6,1 quilòmetres, amb una dificultat de 2 sobre 5. La  visita al jaciment, que es troba al massís de l’Ardenya, permetrà comprendre la cultura ibera, la relació amb els romans i els canvis que van tenir lloc en el canvi d’era. Aquesta visita s’emmarca

La sortida guiada forma part de la iniciativa catalana Cap de Setmana Ibèric, en què es vol donar a conèixer la història dels ibers. La sortida és gratuïta, però cal fer reserva prèvia al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. amb l’objectiu d’intentar crear grups reduïts i controlar el nombre de participants.

La plana Basarda és un poblat que va existir entre els anys 350 i 50 abans de Crist. Té una extensió de dues hectàrees i ocupa un dels primers contraforts de l’Ardenya des de la vall del Ridaura, amb excel·lents vistes sobre aquesta. El poblat tenia un costat feble, la qual cosa va comportar la construcció d’una muralla. Disposava d’un carrer central, una cisterna d’aigua i una trentena de sitges subterrànies per guardar gra. Amb la romanització, els ibers van deixar el poblat i es van ubicar a la plana. A Santa Cristina, trobem exemples d’assentaments iberoromans a can Llaurador, Solius i al pla del Vidre.

L’any 2007, l’Ajuntament cristinenc, amb la finalitat de donar a conèixer el jaciment iber, va editar el llibre “La Plana Basarda. Història i arqueologia d’un jaciment maleït”, de Francesc Aicart, Josep Maria Nolla i Jordi Vivó de la Universitat de Girona. El llibre és una aproximació històrica i arqueològica a un jaciment conegut des de fa molts anys, i tot i haver-se sabut crear un prestigi, i de ser, sovint, esmentat i assenyalat com a una de les claus per conèixer amb profunditat i solvència la història de la cultura ibèrica a la Vall d’Aro, semblaria víctima d’un fat advers que l’hagués condemnat al desconeixement més absolut i a la total indefensió davant d’un cúmul continuat i constant d’agressions.

planabasarda01

Subscriure's

Subscriu-te als butlletins de l'Ajuntament i rebràs les notícies al teu correu electrònic...

Twitter

Facebook Ajuntament