caenfrdeitptrues

Santa Cristina honora els 2 veïns afusellats pel règim franquisme

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a través de l’Arxiu Municipal, va honorar ahir els dos veïns del municipi afusellats pel règim franquista a la postguerra, Marià Vendrell Reixach i Joan Llambí Albertí, amb la inauguració d’una placa en la seva memòria a la façana de l’antic ajuntament. L’homenatge públic, presidit per la 2ª tinenta d’alcaldia, Sònia Pujol, va comptar amb la presència de familiars dels dos afusellats i una cinquantena de veïns. Al final de l’acte institucional, Pujol, que va recordar que l’acte coincideix amb el Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, va avançar que es col·locarà una llamborda Stolperstein al davant del mateix edifici municipal en record del veí que va ser deportat i va morir al camp de concentració nazi de Gusen, Eusebi Vicens Saguer. Vicens ja va ser homenatjat el 2016 amb una placa al mas Ballester, on va ser masover.

“És un acte de memòria i de justícia, perquè aquestes persones es mereixen aquest reconeixement”, va manifestat l’arxiver, Jordi Gaitx en obrir l’acte, que es va haver de fer a cobert, a la sala d’exposicions de la Caixa, arran de la pluja caiguda. Seguidament, en nom dels familiars, va parlar Júlia Vendrell Amate, néta d’un dels dignificats. A part d’ella, també hi eren presents Eugeni Vendrell Amate, Marta Vendrell Bosch, Eugeni Vendrell Canals i els germans Jaume i Paquita Llambí Jover, nebots de l’altre afusellat. L’acte es va complementar amb una actuació musical amb dos professors de l’Escola Municipal de Música del municipi, que van interpretar quatre peces, entre les quals hi havia “El cant dels ocells” i “Imagine”.

La tinenta d’alcaldia va tancar l’acte amb l’entrega d’uns rams de roses grogues als cinc parents dels dos afusellats. I davant el fet que  ja no plovia, es va decidir col·locar ja la placa commemorativa. Al seu lloc L’acte institucional s’inclou dins del programa d’activitats que es fan a la Vall d’Aro dedicat a la commemoració de les Brigades Internacionals. L’acte central es va fer aquest diumenge passat amb un homenatge als brigadistes enterrats al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. Al final de la Guerra Civil, l’hotel S’Agaró era l’hospital de les Brigades Internacionals número 4.

Marià Vendrell i Joan Llambí, tots dos membres de la CNT, van ser acusats, jutjats i condemnats a penes de mort pel nou règim l’any 1939. Van ser afusellats al cementiri de Girona, com molts altres gironins. Llambí, paleta de professió i solter, va ser afusellat l’11 de maig i Vendrell, casat i amb tres fills, el 28 de juliol. Vendrell va ser regidor de l’Ajuntament. Segons els informes franquistes, Vendrell, amb altres, va requisar una furgoneta i va obligar dos veïns a cavar dues fosses al cementiri de Romanyà on posteriorment van enterrar dos assassinats. Llambí, que va ser un destacat dirigent de les Milícies Antifeixistes, es diu en escrits franquistes que “armado con fusil y pistola, fue el terror del pueblo” i que va ser un dels que va fer desmuntar les campanes de l’església per enviar-les a Girona i poder fer material de guerra.

afusellats01afusellats02afusellats03afusellats04afusellats05afusellats06

Subscriure's

Subscriu-te als butlletins de l'Ajuntament i rebràs les notícies al teu correu electrònic...

Twitter

Facebook Ajuntament