caenfrdeitptrues

L’estollador de la riera de Pedralta de Santa Cristina, únic a Catalunya

L’estollador de la riera de Pedralta de Santa Cristina d’Aro, estructura externa d’un molí fariner hidràulic, és l’únic que es coneix actualment a Catalunya. Així ho va donar a conèixer ahir l’arqueòloga Dolors Codina, que va participar aquest estiu en la seva excavació i recuperació, durant la visita guiada que va organitzar l’Ajuntament dins de les Jornades Europees de Patrimoni i que va aplegar una vintena de persones. Codina va ressaltar, a més, que l’estollador, amb una estructura complexa, presenta dues èpoques constructives diferenciades, amb una primera medieval i després amb una ampliació al llarg dels segles XVI i XVII, com també la presència de pedres de mòlta que no provenen de la zona.

De l’època medieval és l’estollador o sobreixidor inferior, on es poden veure les dues pedres on anava la comporta. Després aquest estollador es va ampliar amb un segon, complementat amb una bassa i una resclosa per aixecar la caiguda de l’aigua i tenir, d’aquesta manera, més capacitat energètica per moure el molí. I per fer aquesta ampliació es van aprofitar moles ja obsoletes. D’aquestes pedres de molí, unes, sorrenques, provenen de la pedrera dels Clots de Sant Julià, explotada des de l’època ibèrica. I altres, que són cornianes, no se sap per ara el seu origen. “Són estructures externes d’un molí fariner hidràulic, que ha desaparegut, que rarament es conserven”, ha recordat Codina.

La participació de Santa Cristina amb les Jornades Europees de Patrimoni va començar el 2006 amb l’objectiu de promocionar i difondre elements de gran valor patrimonial, cultural, artístic i arqueològic de què disposa el terme municipal. En altres edicions, s’han fet visites guiades a l’antiga església paleocristiana, els Gegants del Bosc, Mercè Rodoreda, Romanyà de la Selva o el Castell de Solius, entre d’altres. L’Ajuntament preveu una segona visita guiada el 3 de novembre, a les 12 del migdia, dins del Programa Som cultura que organitza el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

jornadapatrimoni01jornadapatrimoni02jornadapatrimoni03jornadapatrimoni04jornadapatrimoni05

Subscriure's

Subscriu-te als butlletins de l'Ajuntament i rebràs les notícies al teu correu electrònic...

Twitter

Facebook Ajuntament