caenfrdeitptrues

Santa Cristina homenatge als 2 veïns afusellats pel franquisme

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a través de l’Arxiu Municipal, organitza aquest proper dilluns, 15 d’octubre, un acte d’homenatge públic en memòria dels dos veïns del municipi que van ser afusellats pel règim franquista a la postguerra. L’homenatge als dos veïns, Marià Vendrell Reixach i Joan Llambí Albertí, és concretarà en la inauguració, a les 19 hores, a la plaça Baldiri Reixac, davant l’antic ajuntament, d’una placa en la seva memòria. L’homenatge, al qual hi participaran familiars i autoritats, també comptarà amb la presència de l’Escola de Música, que interpretarà diverses peces musicals.

L’homenatge públic es fa aquest dilluns en el marc del Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme. Ara fa dos anys, l’Ajuntament ja es va adherir a commemorar aquesta diada amb un homenatge a Eusebi Vicens Sagué, un veí de Santa Cristina que va ser deportat al camp de concentració nazi de Gusen (Àustria), on va morir el 27 de setembre de 1941, amb 31 anys d’edat. L’acte institucional s’inclou dins del programa d’activitats que es fan a la Vall d’Aro dedicat a la commemoració de les Brigades Internacionals. L’acte central es va fer aquest diumenge passat amb un homenatge als brigadistes enterrats al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. Al final de la Guerra Civil, l’hotel S’Agaró era l’hospital de les Brigades Internacionals número 4.

Marià Vendrell i Joan Llambí, tots dos membres de la CNT, van ser acusats, jutjats i condemnats a penes de mort pel nou règim l’any 1939. Van ser afusellats al cementiri de Girona, com molts altres gironins. Llambí va ser afusellat l’11 de maig i Vendrell, el 28 de juliol. Vendrell va ser regidor de l’Ajuntament. Segons els informes franquistes, Vendrell, amb altres, va requisar una furgoneta i va obligar dos veïns a cavar dues fosses al cementiri de Romanyà on posteriorment van enterrar dos assassinats. Llambí, que va ser un destacat dirigent de les Milícies Antifeixistes, es diu en escrits franquistes que “armado con fusil y pistola, fue el terror del pueblo” i va ser un dels que va fer desmuntar les campanes de l’església per enviar-les a Girona i poder fer material de guerra.

Afusellats 3

Subscriure's

Twitter

Facebook Ajuntament