caenfrdeitptrues

Santa Cristina aprofita les Jornades Europees de Patrimoni per donar a conèixer l’estollador

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro organitza aquest diumenge 14 d’octubre, dins les Jornades Europees de Patrimoni, una visita guiada per presentar el darrer element patrimonial trobat al municipi, l’estollador de la riera de Pedralta, a tocar la urbanització Golf Costa Brava. La visita guiada es farà a les 12 del migdia, amb el punt de trobada al pont sobre el Ridaura, a l’entrada de la urbanització Golf Costa Brava. L’estollador, que és una estructura hidràulica complexa relacionada amb els molins de corrent, es va excavar i recuperar aquest estiu i és possiblement d’origen medieval. Es preveu fer una segona visita guiada el 3 de novembre, a les 12 del migdia, dins del Programa Som cultura que organitza el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Arran de l’excavació de la totalitat de l’estructura de l’estollador, a càrrec de l’empresa Baula Recerca Arqueològica i amb el suport de la brigada municipal, es pot assegurar que es tractava de la part exterior d’un molí fariner. En efecte, s’ha pogut documentar un estollador doble, amb una comporta inferior i una superior, una resclosa i la bassa del molí. Es tracta d’una estructura complexa, amb almenys dues fases cronològiques ben diferenciades, segons les conclusions de les excavacions. Una primera a on el cabdal de l’aigua es regularia amb la comporta de l’estollador inferior, amb una capacitat energètica més minsa i, una segona a on s’aixecaria la caiguda del salt de l’aigua amb la construcció de la resclosa, de l’estollador superior i de la bassa. Aquesta necessitat d’aconseguir més potència energètica es vincularia amb un creixement demogràfic de la zona i amb la necessitat de l’obtenció de més farina. Destaca així mateix, la reutilització de pedres de mòlta en la construcció dels estolladors inferior i superior així com en el pas que porta a la resclosa.

La participació de Santa Cristina amb les Jornades Europees de Patrimoni va començar el 2006 per promocionar i difondre elements de gran valor patrimonial, cultural, artístic i arqueològic de què disposa el terme municipal. En altres edicions, s’han fet visites guiades a l’antiga església paleocristiana, els Gegants del Bosc, Mercè Rodoreda, Romanyà de la Selva o el Castell de Solius, entre d’altres. Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren a tot Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre i permeten als ciutadans conèixer en major profunditat el seu patrimoni.

Per participar-hi cal fer la reserva obligatòria a l’Oficina de Turisme: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

estollador visita2

Subscriure's

Twitter

Facebook Ajuntament