caenfrdeitptrues

Recuperació i excavació de l’estellador de la riera de Pedralta de Santa Cristina

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a través de les àrees de Cultura i de Patrimoni, recupera i excava l’estellador de la riera de Pedralta, a tocar la urbanització Costa Brava, i l’incorpora al patrimoni del municipi. L’estellador, amb una estructura complexa i de possible origen medieval, s’ha de relacionar amb les estructures externes associades als molins de corrent que es conserven al municipi. La campanya, que s’ha realitzat durant el mes de juliol, tenia per objectiu “posar en valor un element important i poc conegut del patrimoni del municipi”, ha recordat l’alcalde, Xavier Sala.

Arran de l’excavació de la totalitat de l’estructura de l’estellador, a càrrec de l’empresa Baula Recerca Arqueològica amb el suport de la brigada municipal, es pot assegurar que es tractava de la part exterior d’un molí fariner. En efecte, s’ha pogut documentar un estellador doble, amb una comporta inferior i una superior, una resclosa i la bassa del molí. Es tracta d’una estructura complexa, amb almenys dues fases cronològiques ben diferenciades, segons les conclusions de les excavacions. Una primera a on el cabdal de l’aigua es regularia amb la comporta de l’estellador inferior, amb una capacitat energètica més minsa i, una segona a on s’aixecaria la caiguda del salt de l’aigua amb la construcció de la resclosa, de l’estellador superior i de la bassa. Aquesta necessitat d’aconseguir més potència energètica es vincularia amb un creixement demogràfic de la zona i amb la necessitat de l’obtenció de més farina.

Destaquem així mateix, la reutilització de pedres de mòlta en la construcció dels estelladors inferior i superior així com en el pas que porta a la resclosa. Aquesta utilització de moles ja obsoletes indiquen un ús perllongat en el temps del molí, i si bé, estaríem davant de la darrera fase d’utilització en època moderna (segles XVI-XVII), no es pot descartar en cap cas un inici medieval de l’estructura, conclou el treball arqueològic.

estellador01estellador02estellador03estellador04estellador05estellador06

Fotos: Ajuntament de SCAP1010956

Subscriure's

Subscriu-te als butlletins de l'Ajuntament i rebràs les notícies al teu correu electrònic...

Twitter

Facebook Ajuntament