caenfrdeitptrues

Santa Cristina d’Aro fa entre 300 i 400 requeriments anuals perquè es netegin parcel·les brutes

L’àrea de Medi Ambient de Santa Cristina d’Aro realitza anualment entre 300 i 400 actes de notificació als propietaris de parcel·les brutes perquè les netegin. I si hi ha una instància, s’obre un expedient disciplinari, que acaba amb la neteja per part de l’Ajuntament de manera subsidiària si no ho fa el propietari. Això es va fer públic en la jornada de prevenció d’incendis i autoprotecció que es va fer dissabte al matí al pavelló de l’escola del municipi i que va deixar palès que la neteja de les finques internes brutes, juntament amb la creació i manteniment de les franges de protecció perimetral, eren dues mesures primordials per combatre els incendis. La jornada, que es va fer al pavelló de l’escola municipal, va aplegar els diferents cossos de seguretats i una trentena de veïns, que van poder preguntar al final en un torn obert.

La jornada, impulsada per la Policia Local i que va comptar amb la presència de l’alcalde i el primer tinent d’alcalde, Xavier Sala i Josep Xifra, forma part de la iniciativa de l’Ajuntament d’incidir de manera important a la prevenció en matèria d’incendis i a la conscienciació de la ciutadania per prevenir aquest tipus de riscos per a les persones i el medi ambient. “Any rere any es realitzen les jornades de prevenció d’incendis i darrerament s’han incrementat les bases del voluntariat de protecció Civil en el municipi i se’ls ha dotat de recursos, eines, material, vehicles i formació”, ha recordat el cap de la Policia, el sergent Andrés Gil. “Les persones són el més important per aquest equip de govern”, va sentenciar l’alcalde.

“El mal estat de finques és el gran problema”, va afirmar l’agent major dels Agents Rurals, Lluís Salichs, davant una pregunta d’un veí. Un problema que ja va posar de manifest el cap de la Unitat de Sala de Control dels Bombers a Girona, Enric Cano, en recordar, com ja els hi va passar alguna vegada, que en actuar en les finques brutes per focs causats per guspires del foc principal, no es pot combatre en el focus principal. “Jo he vist una guspira fer un salt de 2 quilòmetres”, va manifestar Cano.

Salichs, al principi de la jornada, organitzada per la Policia Local, va parlar de la normativa d’incendis per centrar-se, seguidament, en les franges de protecció, obligat, des del 2014, a totes les edificacions: 25 metres de bosc, en què s’ha de netejar el sotabosc i aclarir l’arbrat. Respecte a la neteja, va recordar que és obligació dels veïns, o de l’Ajuntament si està recepcionada, i que el propietari del bosc està obligat a deixar-hi entrar encara que la llenya és per a ell. “Això és una feina d’hivern”, va dir Salichs, que va afegir: “Cal treure el combustible abans que el foc entri a casa”. A més, va recordar que actualment algunes assegurances no cobreixen cases cremades si no tenen franja de protecció. D’altra banda, va demanar en les urbanitzacions senyalitzar els culs de sac i les sortides.

Cano, per la seva banda, es va centrar més en l’autoprotecció. I va recordar que els boscos creixen i no es gestionen. “Cada cop hi ha més massa forestal”, va afirmar el cap de Bombers, recordant que el darrer segle s’ha doblat. Cano és conscient que “no hi ha res més trist” que evacuar la gent de casa seva, però creu que es podria evitar moltes vegades si hi haguessin les parcel·les internes netes i una franja de protecció. L’acte també va comptar amb la presència de l’ADF i Protecció Civil, que es dediquen a fer protecció, els primers a nivell forestal, i el segons, a la part urbana. Com també el cap inspector dels Mossos a Sant Feliu, Francesc Cardús, que va recordar que davant un incendi, ells han de facilitar la feina als bombers, a part de garantir l’ordre públic i la seguretat ciutadana.

20180609 prevencioincendis0020180609 prevencioincendis0120180609 prevencioincendis0220180609 prevencioincendis0320180609 prevencioincendis0420180609 prevencioincendis0520180609 prevencioincendis06

Subscriure's

Twitter

Facebook Ajuntament