· L’objectiu és promoure un turisme per a tothom a la comarca, també a la Cova d’en Daina, i s’ha començat per instal·lar una cartellera amb textos adaptats en Lectura Fàcil i en Braille.
Dijous, 1 d’agost de 2024
Avui, dia 1 d’agost, les àrees de Turisme i de Cultura del Consell Comarcal del Baix Empordà han instal·lat una cartellera accessible al Dolmen de la Cova d’en Daina a Romanyà de la Selva (Santa Cristina d’Aro). La creació de la cartellera ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.
La cartellera que s’ha instal·lat es considera accessible perquè s’ha dissenyat tenint en compte criteris d’accessibilitat com per exemple els contrastos cromàtics del disseny, la tipografia, la grandària dels textos, la utilització de textos sense justificar per facilitar la lectura, la redacció de textos adaptats en Lectura Fàcil i la inclusió del Braille a la cartellera, entre d’altres aspectes.
El passat 28 de novembre es va aprovar el DECRET 209/2023, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Codi d’Accessibilitat de Catalunya on ja demana a les administracions que s’adaptin a la normativa d’accessibilitat també en la part comunicativa. Per aquest motiu des del consell comarcal totes les cartelleres noves que es facin seguiran aquesta normativa.
Els textos adaptats en Lectura Fàcil és un dels aspectes que s’ha tingut en compte. Els materials de lectura fàcil són els que s’han elaborat a partir de les directrius internacionals d’Inclusió Europe, la xarxa europea de representació de les persones amb discapacitat intel·lectual, i de l’IFLA, la federació internacional d’associacions de biblioteques, i que promouen una simplificació dels textos amb l’objectiu de fer-los accessibles a tota la ciutadania, una simplificació que consisteix en la utilització d’un llenguatge planer i directe, un contingut assequible per a les persones destinatàries i un disseny que harmonitzi contingut i formes.
També s’ha inclòs a la cartellera el contingut en Braille per facilitar la lectura a persones amb discapacitat visual.
Aquesta acció s’emmarca en el Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà, pla que té l’objectiu de posar en valor la comarca com a destinació turística accessible i generar un nou valor diferencial i qualitatiu en la competitivitat turística que ofereix el Baix Empordà.
El dolmen de la Cova d’en Daina està situat a Romanyà de la Selva i és un dels megàlits més complets i ben conservats de Catalunya. Aquesta tomba prehistòrica té entre 4.500 i 5.000 anys. Està construïda amb grans blocs de pedra i formada pels espais següents: porta d’accés, corredor delimitat per lloses de pedra, cambra funerària de planta rectangular, túmul circular d’11 metres de diàmetre, fet de terra i pedres, i 37 pedres verticals que envolten l’estructura.
El vicepresident primer i conseller de Cultura, el Sr. Enric Marquès exposa que qualsevol element que ens ajudi a explicar i fer difusió del nostre patrimoni s’ha de posar en valor. En aquest cas és evident que ja tocava, ja que el manteniment dels espais de la Cova d’en Daina és una de les tasques que tenim encomanades com a àrea de cultura i patrimoni. En aquest sentit, cal tenir present que encara ens queda una feina a fer, que és preservar els entorns del dolmen i evitar que les persones que el visiten puguin, de forma conscient o no, malmetre aquest testimoni de la història de la nostra comarca.
El vicepresident segon i conseller de Turisme, el Sr. Raimon Trujillo comenta que aquest fet s’emmarca en la línia que portem ja anys seguint des del Consell Comarcal del Baix Empordà de difondre el Turisme i tot allò que ho envolta de manera accessible per a tots els públics.
Les regidores de Patrimoni i Turisme de Santa Cristian d'Aro, Sra. Tina Gorina i Sra. Claudia Crehuet, també han participat en la col·locació i presentació de la nova cartelleria.
Foto: D'esquerra a dreta, Enric Marquès, Tina Gorina, Claudia Crehuet i Raimon Trujillo.