DOL PERINATAL, UNA REALITAT INVISIBILITZADA


Avui és el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional i, des del Punt d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, volem visibilitzar unes pèrdues que, tot i el patiment que generen, sovint són silenciades i amagades.

Es considera mort gestacional, perinatal o neonatal, aquella pèrdua que es dona durant l’embaràs o en el moment del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida.

Segons les últimes dades de l’INE, la taxa de mortalitat perinatal va ser de 4,05 nadons per cada mil nascuts el 2020, i la majoria d’aquestes morts es van produir en la fase fetal tardana (a partir de la setmana 28 d’embaràs), amb 2,81 morts per cada mil nascuts. Les morts perinatals, aquelles que es produeixen entre la setmana 22 de l’embaràs i poques setmanes després del naixement, són una situació encara invisibilitzada i plena de tabús.

Es tracta d’un dol molt especial, és un dol negat per al qual no hi ha cap ritual, i que moltes persones porten de forma íntima. És complex perquè, mentre t’estàs preparant per rebre vida, arriba la mort. Està desautoritzat socialment perquè no té reconeixement, existeix una elevada incomprensió i minimització de la pèrdua.

L’any passat Santa Cristina d’Aro va inaugurar un espai de suport a aquest tipus de dol. Un lloc dedicat a totes aquelles famílies que han patit la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal per a poder-se’n acomiadar i/o recordar-lo al llarg del temps. A més d’aquest espai, s’ofereix també un servei de suport i acompanyament psicològic especialitzat i, a la vegada, un espai d’ajuda mútua: el Cercle de Dol. Un espai en què les persones que transiten per un dol comparteixen vivències similars, se senten acompanyades i donen una mica de sentit a l’experiència traumàtica que viuen.


IMG 20211015 123549
Foto: Espai de dol perinatal, gestacional i neonatal ubicat al Cementiri de Santa Cristina d'Aro (imatge inauguració 2021).