caenfrdeitptrues

ACTES DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A SANTA CRISTINA D’ARO

Tot i les restriccions i la situació de pandèmia actual, des del Punt d’Igualtat de Santa Cristina d’Aro no volen deixar perdre l’oportunitat que ens dona la data del 8 de març, en la qual es commemora el Dia Internacional de les Dones, per anar recordant que la igualtat entre dones i homes no està assolida i que en aquest aspecte encara ens queda molt camí per recórrer.

Enguany la majoria d’activitats seran virtuals i, si bé quasi totes giraran al voltant de la campanya “A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom” sobre llenguatge no sexista i inclusiu, també n’hi haurà d’altres que tractaran sobre feminitat, noves masculinitats, empoderament, sororitat, entre altres. Seguint les mesures de seguretat COVID totes les activitats seran online, gratuïtes i obertes a tothom, homes i dones.

La primera activitat va començar el passat dia 8 de febrer amb el taller de 'Llenguatge no sexista i inclusiu' que es realitza els dies 8, 15 i 22 de febrer de 18 a 19.30 h. Un taller que ha tingut molt bona acollida i en el qual s’hi han inscrit 13 persones del municipi i rodalies. És un taller eminentment pràctic on es faciliten recursos per aprendre a escriure de forma inclusiva evitant reproduir expressions sexistes que discriminen les dones i reprodueixen les desigualtats de gènere.

Avui dimarts 16 de febrer s’inicia una altra de les activitats organitzades, el taller “Estimar-se per estimar”, un espai on es faciliten eines per millorar la comunicació amb les altres persones i la gestió positiva de conflictes, afavorint així la pròpia autoestima. Té com a principal finalitat millorar el benestar emocional a través del propi coneixement obtenint eines per anar fent petits canvis en el dia a dia. Es tracta d’un taller online de 3 sessions que es complementa amb un seguiment individualitzat.

A partir del dia 22 de febrer s’engega la campanya principal que enguany es titula “A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom” que pretén sensibilitzar a la ciutadania de que el llenguatge crea desigualtats i, a la vegada, facilitar eines i recursos per poder fer un ús no sexista d'aquest. La campanya, impulsada pel Punt d’Igualtat, ha estat possible gràcies a la col·laboració de dues dones del municipi, Kerstin Peter com a fotògrafa i la jove Marina Avinyó com a dissenyadora de tota la campanya. També hem comptat amb el suport tècnic d’Anna Schaerf Peter i Maria José Aranda Moreno. La campanya però, no hagués estat possible sense els i les vertaderes protagonistes de la mateixa, 10 dones i 2 homes del municipi, de diferents edats, contextos i perfils professionals, que han cedit la seva imatge i el seu testimoni per donar suport a la campanya. En concret: Zakia Boulahri Bouzroudah, Inès Jou Matamala, Loreley Vadillo Nadalutti, Maria Rosa Casadellà Sauri, Núria Sala Albertí, Maria Carmen Ruiz Sánchez, Maria Rosa Pijoan Arbusé, Xavier Serra Casadevall, Sandra Rotllant Pozo, Pol Tolosa Sánchez, Imma Martí Fontané i Ruby Money.

Es tracta d’una campanya innovadora i molt visual a través de la qual es presenten expressions incorrectes seguides de la forma correcta i es complementa amb unes orientacions bàsiques que cal seguir a l’hora de fer un ús no sexista del llenguatge. A través de la campanya es pretén mostrar com les desigualtats en el llenguatge creen i reprodueixen les desigualtats de gènere i quins són els recursos lingüístics que tenim el nostre abast per intentar frenar aquestes discriminacions.

La campanya es difondrà a través de les xarxes socials (Facebook i Instagram) i de pòsters que es penjaran als comerços i equipaments municipals. Cal dir també que l’Associació de Famílies de l’Escola Pedralta s’hi ha implicat i proposarà a totes les famílies de l’escola una activitat-joc al voltant d’aquest tema.

Una altra de les activitats organitzades des del Punt d’Igualtat ha estat la 6a edició del Concurs de Microrelats de Dones, les obres premiades del qual es publicaran a la web de l’Ajuntament el divendres 5 de març a les 12h. En aquesta edició, que gira al voltant de com les dones, conjuntament, superem les adversitats, s’hi han presentat un total de 27 obres, 6 de les quals escrites per homes i les 21 restants per dones. D’aquestes 27 obres, 10 han estat escrites per persones del municipi i la resta han arribat des de diferents municipis del territori català.

Els premis que s’ofereixen enguany son:
- 1er Premi: 1 tablet (valorada en 400 €) + 1 lot de productes d’alimentació (valorat en 100 €) + xec de 75 € per la compra de llibres.
- 2n Premi: 1 lot de productes d’alimentació (valorat en 100 €) + xec de 75 € per la compra de llibres.
- 3er Premi: 1 panera de fruita i verdura de Km 0 (valorada en 75 €) + xec de 75 € per la compra de llibres.

Aquell mateix dia, el divendres 5 de març a la tarda, es realitzarà el Club de Lectura dedicat a l’obra “Dones” de l’escriptora Isabel Clara Simó i que ha organitzat la Biblioteca Baldiri Reixac amb el suport de l’Àrea d’Igualtat.

Pels dies 8 i 9 de març s’han organitzat dues xerrades de reflexió i debat sobre feminitat i masculinitat. La del dilluns 8 de març es titula “Apoderament femení. Com gestionar la càrrega mental femenina” i la del dimarts 9 de març “Noves masculinitats: els homes també som part de la solució”. I és que des del Punt d’Igualtat s’intenta treballar per fer possible la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i, per tant, no només es desenvolupen accions dirigides específicament a les dones sinó també espais de reflexió sobre el rol que tenen i podrien tenir els homes envers la igualtat.

Finalment, el mateix dilluns 8 de març la Zona Jove organitza, durant tot el dia, el concurs QUIZ “A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom” a través d’Instagram Stories de @zonajovesantacristina, pel qual es repartiran diferents premis a les persones participants.

Cal remarcar que totes les activitats es realitzaran de forma virtual, seguint les mesures de prevenció COVID, i que són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, homes i dones.

Póster actes 8 de març 2021 baixa

Twitter

Facebook Ajuntament