caenfrdeitptrues

Final campanya excavacions necròpolis de Sant Martí de Romanyà

En el més de novembre d’enguany s’ha dut a terme la segona campanya d’intervenció arqueològica dins el marc del projecte quadriennal: Omnia mors aequat: història, població i territori a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà. Aquest projecte està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro. Els treballs arqueològics han estat realitzats per l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL. Ateses les mesures de seguretat implementades per la realitat de la pandèmia, aquest any la intervenció només ha pogut comptar amb 5 tècnics arqueòlegs i no ha pogut comptar amb cap estudiant.

En el transcurs de la intervenció d’aquest any, els treballs s’han centrat en l’esplanada situada davant de l’església de Sant Martí, continuant les tasques iniciades durant la campanya de 2019.

Els resultats obtinguts han set molt positius i remarcables. Ens trobem davant d’una necròpolis que cronològicament té un ventall molt ampli que va del segle IX al segle XIX, essent la fase més moderna (segles XVII-XIX) la que estem excavant en aquestes campanyes inicials. El jaciment es caracteritza per l’excel·lent conservació de les restes òssies humanes i per la també excel·lent conservació de les restes orgàniques tant a nivell de teixits com a nivell dels elements de fusta dels taüts; és també molt destacable la bona conservació dels elements metàl·lics vinculats a la pròpia gestualitat funerària (rosaris, medalles, aplics, botons, sivelles....). Destacaríem entre aquests darrers elements, la presència de nombroses sabates que es localitzen in situ, dins del taüt i encara amb el peu del difunt en el seu interior.

En la campanya d’enguany, que ha tingut una durada de tres setmanes, hem pogut treure a la llum un total de 10 tombes noves, totes elles de cronologia moderna; entre les que s’alternen els enterraments dins de taüts i aquells que es realitzen dins d’una fossa senzilla en plena terra. Volem destacar la interessantíssima troballa d’una làpida monolítica de pedra granítica amb una inscripció funerària, en perfecte estat de conservació, la làpida, de gairebé dos metres de llarg reposa sobre uns blocs de granit posats verticals. És tracta d’una llosa funerària amb epitafi que resa: “ ...aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18... “

És amb la incògnita de saber qui era aquest Mateu Vilallonga que treballem ja de cara a la campanya vinent per poder continuar documentant i estudiant el passat de la gent de les terres de Romanyà.

Link amb imatges

 https://we.tl/t-L4xl8LywHU

IMG 20201116 WA0001

 

 

Twitter

Facebook Ajuntament