El passat 1 de DESEMBRE de 2022, Santa Cristina d'Aro va inaugurar una nova era en la recollida de residus, implantant el sistema de recollida de residus PORTA A PORTA al nucli urbà del municipi

La recollida de residus porta a porta és la única alternativa per millorar els índex de recollida selectiva del municipi, complir amb les directives europees, reduir progressivament els costos de tractament de residus i millorar el medi natural de la zona on habitem.
La Unió Europea estableix que, per l’any 2025, el percentatge mínim de reciclatge de residus municipals ha de ser del 55 %, un objectiu molt allunyat dels percentatges de reciclatge actuals. A dia d’avui, sense tenir en compte les dades de la deixalleria municipal, a Santa Cristina d’Aro el 75 % dels residus que s’aboquen als contenidors de la via pública acaben al contenidor gris de rebuig i, per tant, només un 25 % es recullen selectivament.
Aquest gran gruix de residus que no es reciclen acaben a l'abocador de Solius, un equipament enclavat al bell mig del massís de l’Ardenya.
A més, el cost que suposa per a l’administració la gestió del rebuig, juntament amb el cànon, és cada any més elevat, mentre que gestionar els residus separadament comporta un ingrés de diners cap a l’administració a través del retorn d’aquest cànon de residus. Els costos tan elevats que suposa el fet de no separar correctament els residus s’acaben traduint en increments progressius de la taxa d’escombraries.
Per aquests motius, es van retirar els contenidors del nucli urbà i els ciutadans tenen la responsabilitat de separar correctament els residus generats i dipositar-los davant de la porta de cada domicili entre les 20h i les 22h del dia que correspongui segons la fracció que pertoqui aquell dia i seguint el calendari establert.

EN CAS DE PATIR ALGUNA INCIDÈNCIA, com podria ser un cubell no recollit o trencat, us demanem que TRUQUEU tant aviat com us sigui possile al 681 361 934
La implantació d’aquest sistema permet:
- Millorar la recollida selectiva, arribant a uns resultats d’entre un 60 i 80%.
- Retirada dels contenidors de la via pública, que implicarà més espai disponible, no caldrà el manteniment i neteja dels contenidors i s’evitaran els desbordaments; per tant, hi haurà una millor qualitat ambiental.
- Increment de la separació dels residus, així com una major consciència ambiental.
- La recollida de residus de la facció vegetal o els voluminosos, tendeix a millorar.
- Reducció dels costos dels residus a l’abocador i incineració, així com un augment d’ingressos del retorn de reciclables.
- Desapareix l’anonimat en el lliurament de residus.
L’empresa encarregada de la gestió de residus, GBI, farà una recollida de totes les fraccions (rebuig, FORM, vidre, envasos i paper-cartró) que es situaran a la via pública. Aquesta empresa ha facilitat un KIT per fer possible aquest sistema de recollida que consta de: un cubell on es dipositarà la fracció orgànica i rebuig, un altre cubell on es dipositarà el vidre, envasos i paper-cartró, un cubell d’orgànica per a la cuina, 1 pack de bosses compostables, un fulletó informatiu on s’explicarà de manera més detallada que correspon a cada fracció i un imant amb el calendari de recollida.
Pel que fa a les urbanitzacions, es continuarà amb el sistema de recollida selectiva que hi ha establert, fins a nou avís.