Policia Local

Consells de seguretat per estafes monetàries

Tothom pot ser víctima d'una estafa, i els comerços especialment. Per aquesta raó, el present tríptic pretén ser un recordatori d'aquelles circumstàncies que, en ser detectades a temps, poden frustrar la temptativa dels delinqüents.

TARGETES DE CRÈDIT/DÈBIT

Recordeu que l'ús d'una targeta de crèdit és personal i intransferible.

Al fer l'operació comercial actueu amb responsabilitat.

Quan detecteu algun tipus d’irregularitat amb una targeta de pagament procediu, per aquest ordre: aviseu a l'encarregat o al servei de seguretat, en cas de no disposar-ne, aviseu amb discreció a la policia.

Eviteu qualsevol tipus de confrontació, si el client es mostra dialogant o sorprès actueu amb tota naturalitat amb la voluntat d’aclarir l'afer. Malgrat aquesta actitud, fixeu-vos amb aquells elements singulars del client/a com poden ser tatuatges, tipus de cabell, ulls, vestuari. Podrien marxar amb discreció sense esperar el servei de seguretat.

Metodologia que heu d'aplicar:

  • Confronteu sempre les dades del titular de la targeta amb la documentació identificativa del client/a. No accepteu excuses de parentiu ni altres arguments, com haver-se deixat la identificació al vehicle.
  • Comproveu sempre que les dades de la targeta, nom i numeració que s'imprimeix en el rebut, coincideixen amb les dades de la targeta del titular.
  • En cas de dubte sobre la legalitat de la targeta no efectueu l'operació comercial.
  • No us deixeu intimidar per les presses del client/a o pel nombre de persones que esperen per ser ateses.

 

CAIXERS

Estafa del llaç libanès.  

La manera en què es realitza és la següent: els estafadors introdueixen l’anomenat "llaç" que sol ser, la majoria de les vegades, una cinta magnetoscòpica, generalment una pel·lícula de cassetes de vídeo perquè el caixer no reconegui la introducció d'una targeta.
D'aquesta manera, la víctima, quan arriba al caixer per a realitzar qualsevol transacció, de seguida comprova que la targeta s'ha quedat encallada en la ranura i que no pot operar.
En aqueix moment, apareix un dels estafadors oferint-li ajuda. Li facilita el seu telèfon mòbil i li diu que truqui amb la sucursal bancària perquè allí li solucionin.
A l'altre costat de la línia es troba el segon estafador, que li demana a la víctima que marqui vuit xifres en el telèfon, les últimes quatre deuen ser les del número de seguretat de la targeta de crèdit.
Quan s'ha realitzat aquesta operació, la víctima observa que la targeta de crèdit no és tornada pel caixer i abandona el lloc. Moment en el qual els estafadors aprofiten per utilitzar-la al conèixer el seu codi d'accés.

 

Duplicat de la banda magnètica

Duplicat de la banda magnètica: En aquest cas es tracten de tècniques més sofisticades i, per tant, proporcionen beneficis més sucosos.

La silicona

Menys artesà i complicat que els anteriors, consisteix senzillament a introduir qualsevol tipus d'objecte que obturi la sortida de diners del caixer automàtic.
Una vegada que l'usuari abandona el caixer automàtic, els estafadors aprofiten per a desbloquejar la terminal i treure els diners.

 

BITLLETS FALSOS

És imprescindible haver observat, prèviament, les mesures de seguretat i les particularitats que presenten els bitllets d'euro.

Si creieu que un bitllet és fals no l'accepteu, reteniu-lo i aviseu al servei de seguretat de l’establiment o a la policia. En cap cas inicieu una discussió, podeu informar a la persona que, el bitllet podria ser fals i que hauríeu de verificar-ne la sospita.

Si veiéssiu que la persona no vol esperar l'arribada dels serveis de seguretat, no us hi oposeu. Intenteu retenir mentalment aquelles singularitats físiques i de vestuari del client i acompanyants, i si es dóna el cas, la descripció i matrícula del vehicle.