caenfrdeitptrues

Projectes de recerca i ajuts

PROJECTE DE RECERCA SOBRE ELS EMPRESONATS DEL FRANQUISME A SANTA CRISTINA D’ARO

Iniciem el projecte de recerca sobre els empresonats del franquisme a Santa Cristina d'Aro, a través de la investigació que portarà a terme l'escriptora Pilar Francès.
Es tracta de seguir investigant en favor de les víctimes del període convuls dels anys de la Guerra Civil i el Franquisme, tal com vam fer amb les víctimes dels camps nazis (2016) i els afusellats del franquisme (2018).

200909 Projecte de recerca sobre els empresonats del franquisme a SCA

PRESENTACIÓ DEL NOU PROJECTE SOBRE L'AJUT A PFI-PTT

Us presentem el nou projecte amb el qual estem treballant. Ajudem al PFI-PTT (Programa de Formació i Inserció - Pla de Transició al Treball Guíxols-Vall d’Aro), que té una finalitat educativa, formativa, professionalitzadora i d'inserció social, a desenvolupar l'activitat dels "Enigmes cristinencs", que vol fixar-se en aquells elements comercials i de serveis del municipi de Santa Cristina d'Aro i fer recerca per tal de documentar-los i saber-ne més sobre la seva història. Els alumnes ja han fet "sortides de camp" i el mes de gener consultaran la documentació de l'Arxiu.

191212 Alumnes Enigmes Cristinencs

S'HA OBERT CONVOCATÒRIA. PREMIS LES GAVARRES 2019

Fins l'1 d'octubre us podeu presentar als Premis Les Gavarres 2019. El guardó Joan Xirgo beca amb 5.000 € la millor proposta de recerca sobre les Gavarres i el guardó Cirerca d'Arboç és un reconeixment una trajectòria d'accions a favor del massís. Animeu-vos a participar-hi, els Premis els fem vius entre tots.

Trobareu més informació aquí. Per qualsevol dubte podeu trucar al 972.64.36.95

Premis Les Gavarres 2019

FER RECERCA SOBRE ELS DEPORTATS A CAMPS NAZIS

Són diverses les persones que s’interessen darrerament per trobar notícies sobre familiars propers o llunyans o sobre persones del seu municipi que van ser víctimes dels camps de concentració nacionalsocialistes.

Ara que és proper el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust (27 de gener), us presentem una petita guia de com es va fer la recerca sobre el deportat cristinenc, Eusebi Vicens. El text ha estat redactat per qui va fer la recerca, l’Albert Gamundi, llicenciat en Història. Una versió més breu d’aquest text la podeu trobar també a la Revista del Baix Empordà, núm. 55. Pretén ajudar-vos a saber com avançar en aquest tipus de recerques, quins arxius teniu a disposició i quina informació podeu extreure de cada tipus de centre i de cada font documental.

GAMUNDI. Eusebi Vicens. Metodologia treball

Composició Vicens

PREMI PER A LA PROPOSTA DE RECERCA SOBRE LES GAVARRES A L’ANTIGUITAT

La proposta de recerca presentada pels arqueòlegs Jordi Merino i Anna Vargas amb el títol “Les Gavarres a l’antiguitat: el poblament en el massís i el seu entorn immediat a l’època ibèrica i romana”, ha guanyat la 28ª edició del Premi Joan Xirgo, emmarcat dins dels Premis Les Gavarres que anualment convoca el Consorci de les Gavarres -entitat participada per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.

Esperarem amb interès a veure quins resultats ens ofereix aquesta recerca que ara s’enceta.

De moment, us recordem els materials que tenim penjats en línia i que ens parlen d’aquest poblament antic del massís, com són:

-        -  El llibre sobre l’església vella de Santa Cristina -la de Malvet.

-         -  Aquest mateix temple, en una entrada més resumida, dins el quadern de Llocs d’història.

-          - Els senyors antics de Malvet, dins el quadern de Personatges històrics.

-         -  La vil·la de Bell-lloc i el mausoleu de Malvet, dins el quadern Història de Santa Cristina d’Aro.

Els trobareu a l’enllaç: https://santacristina.cat/arees/arxiu-municipal/219-publicacions.html

CAPTURA PREMIS LES GAVARRES 2018

125 ANYS DEL FERROCARRIL ENTRE GIRONA I SANT FELIU DE GUÍXOLS (1892-2017)

Aquest any es compleixen 125 anys del ferrocarril entre Sant Feliu i Girona, que creuava el nostre terme i hi tenia dues estacions.

Per aquest motiu us avancem que acollirem una exposició sobre el tren, del 27 d’octubre al 26 de novembre de 2017.

L’exposició és una iniciativa conjunta de tots els municipis de la línia del tren, coordinada pel Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.  

EL TREN 125e aniv-flyer pr-2 Page 1

EL TREN 125e aniv-flyer pr-2 Page 2

PROJECTES DE RECERCA DE L'ARXIU

Projecte Solius (recerca 2016 / divulgació 2017)

1 B4A9410b

El quadern de difusió de l'Arxiu Municipal per al 2017 -el número 5 de la Col·lecció de Temes Cristinencs- el dediquem a Solius, a tota la parròquia i a la seva evolució històrica fins al present.

D'aquesta manera ens sumem a la commemoració del cinquantenari de la instal·lació del monestir de Santa Maria, annex a l'església de Santa Agnès (21 de gener de 1967).

Des de l'Arxiu estem encantats de rebre les aportacions dels investigadors que han treballat sobre el terme de Solius, dels testimonis d'aquest veïnat i dels suggeriments que la ciutadania en general ens faci arribar sobre aquest tema.

L’estructura de capítols prevista per al quadern és aquesta:

1. El lloc

2. Els primers soliuencs (10.000-800aC)

3. L’antiguitat a Solius (VII aC – VIII dC)                                       

4. La formació de la societat feudal i de la parròquia de Solius (IX-XII)

5. El castell de la Roca i el control sobre el terme (XIII-XIV)

6. Llegendes de Solius

7. Les guerres, els batlles i l’ermita de Sant Baldiri (XV – XVIII)

8. El nou temple de Santa Agnès i el negoci del suro (XVI – XVIII)

9. Els canvis derivats de l’Estat liberal (1808-1858)

10. La quarta part més extensa del municipi (1858-1967)

11. Monestirs que vénen; castells que se’n van (1967-1984)                                            

12. L’últim Solius (1985-2016)

CERQUES DE DOCUMENTACIÓ AL NOU PORTAL WEB DE LA XARXA D’ARXIUS COMARCALS DE CATALUNYA 

El Portal de la XAC va néixer el juny de 2010 i la seva implantació en tots els arxius va finalitzar l’estiu de 2011. Ara s’ha actualitzat.

  • El nou portal s’ha construït amb disseny responsiu, que permet l’accés als usuaris des de qualsevol dispositiu (telèfon mòbil, tauleta, portàtil, ordinador de taula).
  • S’ha atorgat més protagonisme als cercadors i recursos més habitualment utilitzats pels usuaris.
  • També cal destacar la integració d’un cercador en la capçalera de les pàgines, que cerca per paraules clau sobre tots els continguts del Portal de la XAC.

Si proveu aquest cercador amb els termes “Santa Cristina”, veureu que us porta a l’existència del fons patrimonial Nadal, relacionat amb Santa Cristina d’Aro, datat entre els anys 1642 i 1793 i conservat a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà.

https://xac.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/noticia_web_responsiu

BECA D’ESTUDIS HISTÒRICS PRESIDENT IRLA 2017

Beca al millor projecte d’estudi inèdit en el camp de la història del republicanisme a les comarques gironines. Sense excloure cap temàtica, es valoren especialment les propostes de caràcter biogràfic.

Termini de presentació de propostes: fins les 14 hores de 10 de març de 2017.

beques irla 2017

PREMIS DE RECERCA

Els Premis les Gavarres

Consten del guardó Joan Xirgo i Cirera d'Arboç. El primer premia una proposta de recerca sobre les Gavarres, amb 5.000 €, i el segon pretén reconèixer la tasca realitzada per una persona o un col·lectiu de persones per la millora, la defensa o la difusió del massís de les Gavarres i els seus valors. El termini per a presentar les propostes s’acaba el 30 de setembre.

Premis Les Gavarres 2016

Els Premis Rafael Patxot

En l'edició de 2017 s’adjudicaran a treballs d'història medieval catalana, història de les ciències a Catalunya, història local de Sant Feliu de Guíxols i dret internacional en la defensa dels drets i valors humans. El termini per a presentar les propostes s’acaba el 30 de novembre. El premi està dotat amb 5.000€.

Premis Sant Jordi 2017

Twitter

Facebook Ajuntament