caenfrdeitptrues

La Guerra Civil (1936-1939)

AFUSELLATS PEL FRANQUISME A SANTA CRISTINA I A LES COMARQUES DE GIRONA

Arran dels recents actes sobre els dos afusellats a Santa Cristina d’Aro, volem contextualitzar el seu cas particular en relació amb els que hi van haver a les comarques gironines. Us deixem l’enllaç a una estadística elaborada per l’Arxiu Municipal de Girona al respecte.

CAPTURA PERSONES AFUSELLADES A GIRONA

BALANÇ DE L’ACTE D’HOMENATGE EN MEMÒRIA DELS CRISTINENCS AFUSELLATS DURANT EL RÈGIM FRANQUISTA

Donem compte de l’acte d’homenatge a Marià Vendrell Reixach i Joan Llambí Albertí, els dos cristinencs afusellats durant la postguerra, el passat 15 d’octubre de 2018, a les 19h, a la sala d’exposicions de la Caixa -ubicació alternativa a la prevista, perquè plovia- , coincidint amb el Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme.

L’acte començà a les 19:10h, amb les intervencions del tècnic de l’Arxiu Municipal, Jordi Gaitx, dels familiars dels homenatjats -Júlia Vendrell parlà en nom d’una de les famílies-, l’Escola de Música i la segona tinent d’alcalde, Sònia Pujol.

Unes 60 persones ompliren la sala on es realitzava l’acte.

Es feu entrega d’uns detalls florals a les famílies del homenatjats, representades per

•             Jaume Llambí Jover

•             Paquita Llambí Jover

•             Eugeni Vendrell Canals

•             Júlia Vendrell Amate

•             Marta Vendrell Bosch

•             Eugeni Vendrell Amate

Per últim, es mostrà públicament la placa memorial. Al confirmar-se que, en aquell moment, no plovia, el públic assistent, els familiars i les autoritats es dirigiren a la plaça Baldiri Reixac, on s’instal·là i es descobrí la placa al seu lloc definitiu.

1 Foto Albert Vilar 5

2 Foto Jordi Gaitx 1

3 Foto Albert Vilar 3

4 Foto Albert Vilar 1

5 Foto Jordi Gaitx 3

6 Foto Albert Vilar 2

ACTE D’HOMENATGE EN MEMÒRIA DELS CRISTINENCS AFUSELLATS DURANT EL RÈGIM FRANQUISTA

El proper dilluns 15 d’octubre de 2018, a les 19h, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro retrà un homenatge públic a Marià Vendrell Reixach i Joan Llambí Albertí, els dos cristinencs afusellats durant la postguerra.

Serà a la plaça Mn. Baldiri Reixac, davant l’antic Ajuntament. Es descobrirà una placa en la seva memòria, parlaran familiars i autoritats i l’Escola de Música interpretarà unes peces musicals.

Tot plegat en el marc del programa d’activitats a la Vall d’Aro dedicat als actes commemoratius a les “Brigades Internacionals. Memòries i història”, i coincidint amb el Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme.

Invitació homenatge afusellats

RECURSOS SOBRE LA GUERRA CIVIL A SANTA CRISTINA D'ARO

Des de l'arxiu us proposem endinsar-vos dins els episodis de la Guerra Civil a través d'una publicació, testimonis orals i històries personals.

El llibre: 

La Guerra Civil a Santa Cristina d’Aro (1936-1939). En col·laboració amb la Diputació de Girona, 2009. Editat en el 70 aniversari de la fi del conflicte.

llibre la guerra civil

Les entrevistes a testimonis orals:

Foren editades el 2010 en format DVD sota el títol de "Testimonis de la guerra i la fam a Santa Cristina d’Aro", en col·laboració amb el Memorial Democràtic. S'editaren com a complement al llibre sobre la Guerra Civil. El documental tractà les vivències personals de cristinencs i cristinenques durant la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra.

Caràtula DVD Guerra i fam - 1 portadaCaràtula DVD Guerra i fam - 2 contraportada

Amb motiu dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, el 2016, l'anirem penjant a YouTube, dividit en 10 capítols.

Guerra i fam

En aquest capítol, Àngel Sala Costa, Emília Sancho Albertí i Trinitat Casamitjana Bou ens parlen de la Segona República, el primer alcalde republicà de Santa Cristina –l’Àngel Sala–, el president Francesc Macià, de quan va ser enterrat, el president Lluís Companys, els Fets d’Octubre del 1934 i el Front Popular.

Guerra i fam 2

En aquest capítol, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer, Montserrat Bertran Noguera, Maria Boadas Casellas i Àngel Sala Costa parlen de l’esclat de la Guerra Civil, la creació dels Comitès de Milícies Antifeixistes, el canvi de nom del municipi i la repressió revolucionària contra l’església. 

Imatge

En aquest capítol, Teresa Formatjer Sitjà, Montserrat Rovira Arbusé, Josep Roura Vidal, Carmen Cabarrocas Sitjar, Àngel Sala Costa, Leonor Morató Darder, Enric Casadevall Arxer parlen de la repressió contra la gent de dretes, l’amagatall de mossèn Salvador Duran, la intervenció del comitè local per frenar la repressió revolucionària i les visites del comitè d’Orriols.

dibuix 4

En aquest capítol, Josep Roura Vidal, Trinitat Casamitjana Bou, Teresa Formatjer Sitjà, Emília Sancho Albertí, Àngel Sala Costa, Enric Casadevall Arxer, Montserrat Rovira Arbusé i Maria Boadas Casellas parlen dels voluntaris republicans al front, les visites de milicians a Santa Cristina, l’alcalde Josep Suñer i les municipalitzacions de finques particulars per a destinar-les als refugiats o a fer de col•legi.

dibuix 5

En aquest capítol, Trinitat Casamitjana Bou, Montserrat Rovira Arbusé, Enric Casadevall Arxer, Emília Sancho Albertí, Leonor Morató Darder, Teresa Formatjer Sitjà, Maria Boadas Casellas i Àngel Sala Costa parlen dels emboscats, la lleva del Biberó, les lleves de gent gran, el canvi de rol de les dones durant la guerra i l’escassetat d’aliments.

dibuix 6

En aquest capítol, Josep Roura Vidal, Àngel Sala Costa, Leonor Morató Darder, Montserrat Rovira Arbusé, Maria Boadas Casellas, Teresa Formatjer Sitjà i Montserrat Bertran Noguera parlen dels bombardeigs dels vaixells Canarias i Almirante Cervera, dels hidroavions i els Junker i dels refugis i les bateries antiaèries.

dibuix 7

En aquest capítol, Trinitat Casamitjana Bou, Montserrat Rovira Arbusé, Maria Boadas Casellas, Teresa Formatjer Sitjà, Àngel Sala Costa, Carmen Cabarrocas Sitjar i Anna Vicens Feliu parlen de l’avió abatut a Bell-lloc, les víctimes cristinenques dels bombardeigs, els refugiats guixolencs de les bombes i de com l’aurora boreal de l’estiu de 1938 va semblar una gran explosió.

dibuix 8

En aquest capítol, Enric Casadevall Arxer, Teresa Formatjer Sitjà, Trinitat Casamitjana Bou, Emília Sancho Albertí, Montserrat Rovira Arbusé, Lluís Bosch Vila, Leonor Morató Darder, Dolors Maurici Dausà, Josep Puig Puig, Carmen Cabarrocas Sitjar i Àngel Sala Costa parlen de la comunicació amb els soldats del front, la batalla de l’Ebre, el pas de soldats durant la retirada cap a França, la crema de la Suberolita i la defensa del Mas Nou i de la costa de Pinell.

dibuix

En aquest novè i penúltim capítol, Carmen Cabarrocas Sitjar, Àngel Sala Costa, Teresa Formatjer Sitjà, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer i Montserrat Rovira Arbusé parlen de l’entrada dels Nacionals, els soldats cristinencs que van ser fets presoners, els batallons de treballadors, la repressió franquista, les delacions, els empresonats, els afusellats i les revenges personals. 

dibuix 10

En aquest desè i últim lliurament, Àngel Sala Costa, Montserrat Rovira Arbusé, Emília Sancho Albertí, Teresa Formatjer Sitjà, Leonor Morató Darder, Maria Boadas Casellas, Enric Casadevall Arxer i Carmen Cabarrocas Sitjar ens parlen de l’adoctrinament del règim, l’obligació de pertànyer a la Falange Española, el racionament dels aliments, el control del bestiar i dels cultius, l’estraperlo i del record inesborrable que deixa una guerra. 

“DONES DE SANTA CRISTINA D’ARO, DONES VALENTES”

Dones valentes

Aquest altre vídeo de testimonis, titulat “Dones de Santa Cristina d’Aro, dones valentes. Testimonis de la guerra i postguerra”, va ser gravat el 2009 i editat el març del 2010, com a complement del documental “Testimonis de la guerra i la fam”. Aquest se centra en el paper de les dones durant la guerra i la postguerra.

El vídeo, de 9:35 min., va ser impulsat pel Punt d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. La realització va anar a càrrec de Sabem.com.

Hi apareix el testimoni de Trinidad Casamitjana Bou, Emília Sancho Albertí, Enric Casadevall Arxer, Leonor Morató Darder, Teresa Formatjer Sitjà, Maria Boadas Casellas, Montserrat Rovira Arbusé i Àngel Sala Costa.

HOMENATGE A EUSEBI VICENS SAGUER, CRISTINENC MORT ALS CAMPS NAZIS

Amb motiu de la proclamació per part del Parlament de Catalunya del dia 15 d'octubre com a Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro va retre un homenatge públic a Eusebi Vicens Saguer, mort als camps de concentració del nazisme, quan feia 75 anys del seu assassinat.

L'acte consistí en la col·locació d'una placa memorial a "Can Ballester" on va fer de masover, i tot seguit es faran uns parlaments per part de la família i autoritats.

Adreça: c/ Pedrells, 22 - Barri Salom, 12h. migdia.

JPEG normal retall

TARGETO

BALANÇ DE L’ACTE D’HOMENATGE A EUSEBI VICENS SAGUER

El dissabte 15 d’octubre de 2016 va tenir lloc l’acte en memòria d’Eusebi Vicens, mort als camps nazis. S’inaugurà la col·locació d’una placa a can Ballester, on Vicens havia fet de masover, parlà la família del deportat, l’historiador Albert Gamundi i l’alcalde de Santa Cristina d’Aro.

cartell

Fotos acte 1 Núria Viñas

Fotos acte 3 Glòria Jara

Fotos acte 3b Núria Viñas

Fotos acte 4 Glòria Jara

Fotos acte 4b Glòria Jara

Fotos acte 6 Glòria Jara

Fotos acte 7 Núria Viñas

Fotos acte 8 Núria Viñas

L’ACTE D’HOMENATGE, A TELEVISIÓ COSTA BRAVA

https://tvcostabrava.xiptv.cat/municipi/santa-cristina-d-aro/l-informatiu-costa-brava/capitol/eusebi-vicens-victima-del-nazisme-es-homenatjat-a-santa-cristina-d-aro

L’ACTE D’HOMENATGE, A EL PUNT-AVUI

https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1013112-noms-que-no-shan-doblidar.html

L’ACTE D’HOMENATGE, A ÀNCORA

Un article de Glòria Jara a Àncora dóna notícia també de l’acte realitzat a Can Ballester, al barri de Salom, en memòria del cristinenc mort al castell de Hartheim, víctima del sistema concentracionari nazi. 

Homenatge Eusebi Vicens - Àncora

Twitter

Facebook Ajuntament