caenfrdeitptrues

Llocs d'història

RUTA DE L’ERA DE LA LLACA

Fa uns dies apareixia publicada a Tribuna Ganxona una ruta que permetia visitar diferents elements històrics i patrimonials en terme de Santa Cristina d’Aro: l’Era de la Llaca, les restes del mas del mateix nom i les seves sitges, i diferents coves i abrics sepulcrals de la zona. Us la donem a conèixer: https://www.tribunaganxona.cat/2017/10/25/itineraris-de-cicloturisme-era-de-la-llaca/

Imatge: Unes altres sitges que hi ha prop d’aquest itinerari, les de can Llac -en direcció sud de l’actual masia [AMSCA].

sortida patrimoni 1 sitges Can Llac

LLIBRE L'ESGLESIA VELLA DE SANTA CRISTINA D'ARO (2008)

Amb motiu dels 10 anys de les últimes excavacions arqueològiques al temple de Malvet, dit també església vella de Santa Cristina d’Aro, dutes a terme durant la primavera de 2007, per part de l’àrea d’arqueologia de la Universitat de Girona, en conveni amb l’Ajuntament, aprofitem l’avinentesa per penjar a la nostra pàgina web el llibre dels resultats de les excavacions, que es van publicar en forma de llibre el 2008.

001 E0690 LESGLESIA VELLA DE SANTA CRISTINA DARO PDF TEXT Page 001

Projecte 2016 Llocs d'història

A inici d'any vam començar el projecte de difusió dels Llocs d’Història de Santa Cristina d’Aro, és a dir, dels escenaris que ens parlen dels fets cabdals del nostre passat. Aquest projecte tancava la trilogia iniciada amb la Història de Santa Cristina d’Aro (2013) i continuada amb els Personatges històrics (2014). Com de costum, vam començar publicant-ho al Facebook de l’Arxiu. El primer capítol, el 30 de gener i, successivament, un capítol cada mes fins al desembre de 2015.

  

Quadern Santa Cristina d'Aro. Llocs d'història. 2015.

revista temes cristinencs 04 5 Page 01

Santa Cristina d'Aro. Llocs d'història [quadern, 2015]

 

ELS DISTRICTES DE POBLACIÓ HISTÒRICS

A finals del segle XIX, a Santa Cristina es distingien 11 entitats de població:

2 entitats considerades veïnats compactes

 • Església
 • Teulera

6 entitats considerades veïnats disseminats

 • Pedró
 • Bufaganyes
 • Canyet (proper a Castell d’Aro)
 • Malvet
 • Salom
 • Vilar

3 entitats considerades llocs disseminades

 • Bell-lloc
 • Romanyà
 • Solius

Detall districtes de població SCA 1

Detall d’una pàgina de l’estadística del padró d’habitants de 1899 [Fons de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, G118. Estadístiques del padró d’habitants, exp. 1899-0002].

 

EL TERME HISTÒRIC DE SOLIUS AL S. X I XI

Us donem a conèixer un ingrés de documentació recent a l’arxiu:

Es tracta d’un expedient de lliurament d’un article de recerca de Lluís Esteva i Cruañas, referit als termes històrics de Solius, per a una publicació del Museu Nacional d’Art de Catalunya en memòria de Joan Ainaud de Lasarte.

Ingrés documents Lluís Esteva

Mostra d’alguns dels documents de l’expedient [140. Col·lecció de documents textuals solts. 1992-0001. Expedient de lliurament del text "Els termenals de Solius (Santa Cristina d'Aro, Baix Empordà). Del 916 al 1057" per al volum Miscel·lània en homenatge a Joan Ainaud de Lasarte, 1992-1994. Procedència: Arxiu personal de Lluís Esteva Cruañas. Cessió: Elena Esteva Massaguer].

 

UN NOU DOLMEN DESCOBERT A ROMANYÀ DE LA SELVA 

Es tracta d’un dolmen i tres abrics sepulcrals localitzats a Romanyà de la Selva. De moment s’ha batejat amb el nom de Dolmen de Can Reparat, ja que es troba entre les restes del mas i de la riera que porten aquest nom.

La descoberta es deu al palamosí Jordi Fernandez qui ho va publicar en el seu blog “El temps a Palamós” el 14 de juliol de 2016 (https://tempspalamos.blogspot.com.es/2016/07/descobert-un-dolmen-inedit-les-gavarres.html)

Segons l’historiador Gabriel Martín –que ja coneixeu per haver estat l’il·lustrador del nostre quadern dedicat als Llocs d’Història–, es tracta d’un dolmen de corredor fet amb lloses de granit, de cambra rectangular i amb un túmul artificial de tendència circular.

A prop del dolmen, s’han trobat també tres possibles abrics sepulcrals, de dimensions considerables; tot el conjunt es troba a poca distància d’altres abrics i dolmens de Romanyà i de Malvet. També s'han trobat dos fragments de molí de vaivé d'època neolítica.

Podeu trobar més informació a la revista Empordà Digital34 (agost 2016).

Aquesta informació també ha aparegut al diari El Punt Avui i al Diari de Girona.

R009 05 10 Page 01

R009 05 10 Page 24

Portada i pàgina de l’article de la Revista del Baix Empordà dedicada a la troballa.

 

Subscriure's

Subscriu-te als butlletins de l'Ajuntament i rebràs les notícies al teu correu electrònic...

Twitter

Facebook Ajuntament