caenfrdeitptrues

Ingressos, donacions i cessions rebudes

ARXIVEM LA COVID-19

200423 ArxivemCovid ciutadania 2

L’Arxiu Municipal de Santa Cristina d’Aro es suma a la campanya dels arxius catalans #ArxivemlaCOVID19

Fem una crida per recollir documents de qualsevol mena (fotos, vídeos, textos...) que donin testimoni de com s'està vivint la pandèmia de la COVID19 i l’estat d’alarma al nostre municipi.
Ens serveix qualsevol testimoni de:
• Carrers buits
• Comerços tancats o amb mesures de protecció especials
• Persones amb màscares i guants
• Fent activitats amb les criatures a casa
• Passejant el gos en solitari
• Fent exercici físic dins de casa
• Fent vida familiar a balcons, terrasses i jardins...
• Aplaudint al personal sanitari i de serveis essencials
• Dibuixos esperançadors fets pels nens/es i penjats a les finestres
• Voluntariat i serveis essencials realitzant les seves tasques
• Reflexions personals escrites
• Cartells informatius penjats pels establiments
• ...O el que creieu que pot ser interessant per documentar la pandèmia de cara al futur

Cediríeu aquests testimonis a l'Arxiu perquè formin part de la memòria del futur?
Podeu fer-nos arribar els documents a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Si són molts o pesen molt, poseu-los a: https://drive.google.com/drive/folders/1jy7eYwo2E4qX3ehCyC9KuUyJeNF53vh8?usp=sharing

Us demanem que ens indiqueu:
• Autor/a del vídeo, dibuix, text o fotografia
• Lloc on és feta (carrer, com a mínim)
• Breu descripció o títol
• Si permeteu que se’n faci difusió a xarxes socials o només estigui disponible a l’Arxiu

Us convidem a col•laborar en aquesta tasca d’aportació de documents o a fer difusió de la iniciativa a les xarxes socials amb els hashtags #arxivemlacovid19.

200423 ArxivemCovid ciutadania

TENIU FOTOGRAFIES DE LA NEVADA A SANTA CRISTINA D'ARO?

El 8 de març farà fa 10 anys de la gran nevada del 2010 i de les complicacions que se'n van derivar.
TENIU FOTOGRAFIES DE LA NEVADA A SANTA CRISTINA D'ARO? Les cediríeu a l'Arxiu perquè formin part de la memòria del futur?
Les podeu enviar al correu: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Si en teniu moltes, pengeu-les de:
https://drive.google.com/drive/folders/13z-PMudQFw-ZWdbC_WoG58QwN099G7dX?usp=sharing
Indiqueu el nom de l'autor de la fotografia.
Moltes gràcies!
[Aquestes fotos: Joan Camps i Marc Camps. Carrer Pere Geronès, plaça president Josep Irla, pàrquing de l'Hotel Golf Costa Brava]

Imatge:

Composició 002

CESSIÓ D’UNA CÒPIA DIGITAL DE FOTOGRAFIES I DOCUMENTS I DONACIÓ DE CARTELLS, FULLETONS I POSTALS ORIGINALS DE L’IL·LUSIONISTA “XEVI”

Xavier Sala i Costa, conegut com l'il·lusionista "Xevi", en tant que personatge il·lustre, conegut, i amb molts anys d'activitat a les esquenes, naturalment ha deixat "rastre documental" al nostre Arxiu.
Hi ha notícies d'en Xevi al fons de l'Ajuntament, al de l’associació Fòrum d'Iniciatives Culturals, al personal de l'escriptora Elvira Gràcia i Tomàs, etc. El nostre ajuntament també ha estat editor d'un llibre sobre el mag Xevi, que conservem a l'Arxiu junt amb altres publicacions que parlen d'ell.
Ara bé, recentment ens hem de congratular d'haver pogut ampliar la memòria documental del proper fill predilecte, gràcies a les dues cessions i una donació que ha fet el propi Xavier Sala i Costa.
1. Ha cedit una còpia digital les 852 fotografies que composen el llibre Una vida màgica, un molt bon conjunt de documents per conèixer tota la seva trajectòria en totes les seves facetes (1945-2017).
2. Ha cedit també còpia de 20 documents acreditatius dels seus principals mèrits. Són els documents més representatius de les seves principals fites en tots els camps (1969-2014).
3. Ha donat 48 cartells, fulletons i postals originals, en suport paper referits a les seves actuacions de màgia arreu del país, la conducció a cegues, la seva pròpia promoció com a il·lusionista, premis rebuts, exposicions sobre la seva figura i llibres protagonitzats (1965-1998).
Gràcies per fer la nostra memòria documental més gran, Xevi.
Imatge: un dels cartells de la recent donació de 48 originals que passen a integrar la Col·lecció de documents de Xavier Sala Costa, il·lusionista (14.33)

200130 Cessió duna còpia digital de fotos i doc i donació de cartells fulletons i postals de Xevi

INGRÉS FOTOGRAFIES UNA VIDA MÀGICA DE XAVIER SALA I COSTA 

A punt de finalitzar les tasques de catalogació de la "Col·lecció de reproduccions de fotografies de Xavier Sala Costa, il·lusionista" (codi 15.30 de l'Arxiu). El mag Xevi va fer cessió d'aquesta col·lecció després que l'Ajuntament col·laborés en l'edició del llibre Una Vida Màgica (2017).

191112 Ingrés fotografies Una Vida Màgica de Xavier Sala i Costa

VAM REBRE DE MANS DE CARLES AULET UNA DONACIÓ DE DOCUMENTS RELATIUS AL MAS TORRELLES O CAN MET TORRELLES 

El passat dia 22 de maig, vam rebre de mans de Carles Aulet una donació de documents relatius al mas Torrelles o can Met Torrelles del veïnat de Canyet -tocant a Castell d'Aro- de Santa Cristina d'Aro. Agraïm molt que la gent de Santa Cristina faci aportacions a l'Arxiu de totes i tots. Ben aviat tractarem la documentació i en mostrarem els resultats

Donació doc Mas Torrelles Canyet SCA

FEINES DE CLASSIFICACIÓ I DESCRIPCIÓ DEL FONS DEL MAS RIERA

Estem immersos en ple procés de classificació i descripció del fons documental del mas Riera, de Romanyà de la Selva, que ens arribà gràcies a les gestions de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols i que fou donat per les Sres. M. Rosa i M. Lluïsa Rabell Gamarra el febrer de l’any 2017.
L’historiador i documentalista Albert Martí Arau, especialitzat en documentació medieval i moderna, en fa els treballs tècnics.
 
Tractament fons Mas Riera per Albert Martí 3
 
Tractament fons Mas Riera per Albert Martí 6

XEVI, IL·LUSIONISTA CRISTINENC I UNIVERSAL

La setmana passada l’il·lusionista cristinenc “Xevi” va fer 75 anys. Aprofitem per felicitar-lo i, de passada, li agraïm que hagi cedit a l’Arxiu una còpia digital de totes les fotos i cartells (852) que han estat publicades al recent llibre biogràfic Una vida màgica. Xevi. De la Costa Brava al món.

Fotos llibre Xevi

CESSIÓ D’UN MAPA “ALREDEDORES DE SAN FELIU DE GUIXOLS” (1957-1963 APROX.)

La Sra. Isabel Moltó Mas ens ha permès reproduir el mapa “Alrededores de San Feliu de Guíxols”, dibuixat per Miralles, procedent de l’arxiu personal de Josep Mas Dalmau. Es tracta d’un mapa que podríem datar entre 1957 i 1963 i en el qual apareixen diferents llocs d’interès del municipi de Santa Cristina d’Aro: el Montclar, Pedralta, Solius, el castell, la Font Picant, l’estació i la via de tren, Bell-lloc, el Suro Gros, el dolmen Cova d’en Daina i Romanyà.

Integrem el document en el nostre Arxiu de complement, dins l’apartat “336. Arxiu personal de Josep Mas Dalmau”.

336 1957-0001 Mapa alrededores San Feliu JPG 0 2

336 1957-0001 Mapa alrededores San Feliu JPG 1 part Ardenya

336 1957-0001 Mapa alrededores San Feliu JPG 2 part Solius

336 1957-0001 Mapa alrededores San Feliu JPG 3 part Bell-lloc

336 1957-0001 Mapa alrededores San Feliu JPG 4 part Romanyà

 

DONACIÓ DEL FONS D'ELVIRA GRÀCIA I TOMÀS

L’Elvira Gràcia i Tomàs, nascuda a Barcelona, després resident a Santa Cristina d’Aro i poetessa amateur, va donar el seu fons personal a l’Ajuntament, encara en vida, el 2005, dos anys abans de morir. El custodiem a l’Arxiu Municipal.

Una mostra del seu fons es va poder veure a l’exposició que, amb motiu del desè aniversari de la mort de l'escriptora, l’Arxiu Municipal va muntar a l’Espai Ridaura el dissabte 11 de març de 2017, coincidint amb el lliurament de premis del Concurs de Microrelats, organitzat pel Punt d’Igualtat. La mostra era la contribució de l'Arxiu Municipal al Dia Internacional de les Dones (8 de març).

escanear0003

IMG 9084 1

DONACIÓ DE PUBLICACIONS DE L'INSPAI 

Donació de publicacions de l’INSPAI, centre de la imatge de la Diputació de Girona (2016).

Aquest és el paquet de llibres que ens va arribar, tots ells catàlegs de fotògrafs de les comarques de Girona o llibres de fotografia.

IMG 0880

DONACIÓ DE PUBLICACIONS DE L'ARXIU HISTÒRIC DE GIRONA

Sovint entre arxius practiquem l’intercanvi de publicacions. O, simplement, la donació, quan ens sobren exemplars d’algun volum.

Aquí teniu una imatge del conjunt de llibres que ens va donar l’Arxiu Històric de Girona (2016).  

Donació llibres AHG 1

INGRÉS DE DOCUMENTACIÓ DE LLUÍS ESTEVA I CRUAÑAS

Us donem a conèixer un ingrés de documentació a l’arxiu (2016):

Es tracta d’un expedient de lliurament d’un article de recerca de Lluís Esteva i Cruañas, referit als termes històrics de Solius, per a una publicació del Museu Nacional d’Art de Catalunya en memòria de Joan Ainaud de Lasarte.

Ingrés documents Lluís Esteva

Mostra d’alguns dels documents de l’expedient [140. Col·lecció de documents textuals solts. 1992-0001. Expedient de lliurament del text "Els termenals de Solius (Santa Cristina d'Aro, Baix Empordà). Del 916 al 1057" per al volum Miscel·lània en homenatge a Joan Ainaud de Lasarte, 1992-1994. Procedència: Arxiu personal de Lluís Esteva Cruañas. Cessió: Elena Esteva Massaguer].

INGRÉS D'UNA CÒPIA DE LES FOTOGRAFIES DE JOSEP TRUETA I RASPALL

La filla del doctor Josep Trueta, l’Amèlia, va accedir, a inici del mes de desembre de 2014, a que una còpia de les fotografies del seu pare ingressés a l’Arxiu Municipal. El fotògraf Xevi F. Güell es va desplaçar al seu domicili i es va encarregar de fer la reproducció “in situ” de les imatges més rellevants.

  XEVI F. GÜELL, REPRODUINT LES FOTOGRAFIES DE JOSEP TRUETA

 L’AMÈLIA ENS DETALLÀ EL CONTINGUT DE LES FOTOS

CATALOGANT LA COL•LECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE JOSEP TRUETA

 

 

 

 

TRANSFERÈNCIES ordinàries DE DOCUMENTACIÓ

Una transferència de documentació és un traspàs de documents, sovint de les oficines de l’Ajuntament, als dipòsits de l’Arxiu Municipal.

Quan realitzem transferències comprovem que no falti cap document, traiem els materials nocius per a la conservació del paper i reorganitzem o tornem a encapsar la documentació, si convé.

La taula de treball sol presentar aquest aspecte. 

transferències arxiu

Aquí teniu una altra imatge del “petit caos” que precedeix l’ordre, quan rebem una transferència. De vegades cal reordenar la documentació per garantir la conservació del paper, o reencapsar-la, per estalviar espai als dipòsits de l’Arxiu. Ah, i etiquetar les capses amb una referència; sinó, com les trobaríem, després?

transferència

Twitter

Facebook Ajuntament