RUTA DEL CASTELL DE SOLIUS

WIKILOC "GUIA DE LA RUTA DEL CASTELL DE SOLIUS"

Aquesta ruta segueix un sender local senyalitzat amb pilones de fusta i és una derivació de la ruta del Balcar, amb qui comparteix els trams inicial i final. L’antic Castell de Solius, avui en ruïnes, està situat sobre un promontori granític de fàcil accés i on es pot gaudir d’unes magnífiques vistes. Al seu costat s’hi alça  una formació rocosa on hi trobarem la Cova dels Moros.

Iniciarem la ruta al pavelló municipal i ens dirigirem cap al centre del municipi. Creuarem la Riera Marcona pel pont peatonal de ferro i seguirem per la vorera fins la rotonda del club de golf Costa Brava. Allà girarem cap a la dreta fins el pont que creua el Riu Ridaura, i tot just passar per sota el pont de la variant girarem cap a la dreta pel camí que discorre entre els camps de golf i el Ridaura. Aproximadament a 500 metres de la cruïlla, a la banda dreta del camí podrem observar unes alzines de dimensions considerables. Una mica mes endavant trobarem el pi monumental. Passarem pel costat de la xarxa de protecció del camp de pràctiques i arribarem a una cruïlla. Seguirem recte pel costat de la Riera de Can Durant fins arribar a la cruïlla amb la pista que ve de la urbanització Golf Costa Brava. La creuarem seguint sempre pel costat de la riera fins arribar a un pont que la creua. Allà girarem a la dreta i seguirem uns 150 metres, on agafarem el camí de la dreta. Seguirem per aquest camí uns 300 metres, i just quan a mà dreta trobem el Convent de Santa Agnès, girarem a l’esquerra i ens enfilarem per un corriol que ens portarà al peu del Castell de Solius. Per continuar seguirem recte per la pista i a la primera cruïlla seguirem a la dreta. Avançarem i a la segona cruïlla tornarem a girar a la dreta on iniciarem la baixada que ens portarà fins la carretera asfaltada de Solius. Allà girarem a la dreta i no deixarem l’asfalt fins creuar el pont del Ridaura, a una 333 metres, on girarem a la dreta i ens dirigirem cap al bosc del Balcar. El creuarem completament fins arribar a un caminet que discorre paral·lel a la variant. Girarem cap a la dreta, creuarem la variant per sota, i seguint el camí anirem directe cap al pavelló municipal i donarem per acabada la ruta.

CASTELL DE SOLIUS

El castell de Solius, antigament conegut amb el nom de castell de la Roca, fou bastit entre final del segle XII i inici del XIII. Després d’haver estat propietat de diversos senyors feudals, el 1231 esdevingué possessió de la sagristia major de la catedral de Girona, que en detingué la titularitat fins al 1855. Més enllà de la seva funció militar, el castell era el centre des del qual s’administrava i es governava el territori inclòs al terme de Solius, que es trobava sota la seva autoritat. Durant la guerra de Remences restà sota el control dels pagesos revoltats.

Amb els canvis polítics i socials esdevinguts a Catalunya, un cop acabada la guerra de Remences (a meitat del segle XV), el castell inicià la decadència i a principi del XVIII ja estava enrunat. Amb tot, durant les guerres carlines del segle XIX fou refortificat per darrera vegada. L’últim acte de la història del castell tingué lloc el 9 de desembre de 1969, quan una forta tramuntanada ensorrà les parets que encara quedaven dretes.

 Ruïnes_del_castell_de_Solius_2.jpg

WIKILOC
Per obtenir la guia de la Ruta del Castell de Solius, amb la informació i les localitzacions dels seus punts d'interès, feu clic en el link següent (https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-del-castell-de-solius-93204089).

logo wikiloc