L'alga Ostreopsis

La Ostreopsis és una alga microscòpica marina, unicel·lular, amb forma de gota d'aigua. És del grup de les dinoflagel·lades, i viu en aigües poc profundes i ben il·luminades de platges i zones rocoses.

La trobem principalment recobrint els vegetals del fons marí (macroalgues, posidònia), roques i còdols, gràcies al mucílag que produeix. També es pot trobar nedant o surant a la superfície de l'aigua.

Una proliferació d'Ostreopsis es produeix quan el nombre de cèl·lules augmenta ràpidament i assoleix concentracions molt altes. Llavors, els mucílags que recobreixenel fons maríes fan ben visibles. També es poden observar escumes o grumolls mucilaginosos marronosos surant a l'aigua.

Les proliferacions de microalgues solen ser inofensives. Tanmateix, quan les espècies proliferen en excés i/o produeixen substàncies tòxiques, es parla de proliferacions nocives (HABs “Harmful Algal Blooms”), perquè poden tenir conseqüències negatives sobre la salut humana, el mar i els organismes que hi viuen, i afectar l'economia local.

Alarma en el turismo de España: una microalga afecta a la salud humana

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (Ostreopsis ICM Fulleto_2018.pdf)Ostreopsis ICM Fulleto_2018.pdf[ ]929 kB