Àrea de Medi Ambient

ALERTA! Mosquit Tigre!

Després d’una treva de precipitacions durant uns dies, molts focus de cria de mosquit tigre s’han anat secant. Ara però, amb aquests pluges recents, i amb l’emmagatzematge d’aigua en recipients de diferents tipologies, hauran eclosionat els ous i nascut larves de mosquit tigre, que d’aquí a sis o set dies es transformaran en adults, per donar pas a les molèsties corresponents per picades.

La millor forma d’evitar la presència de mosquit tigre, és mitjançant d’aplicació de les mesures de prevenció, que es resumeixen en una acció: “Buida l’aigua dels llocs on s’ha acumulat”. Amb aquest acció tant senzilla evitarem el naixement del 95%  dels mosquits que poden aparèixer a partir de finals de la setmana que ve. Aquests mosquits poden tenir un comportament molt agressiu, sent motiu de nombroses i doloroses picades, penseu que vindran tots de cop. Evitar-ho està a les nostres mans!

EL MOSQUIT TIGRE

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora provinent d’Àsia. És de mida petita, de color negre i ratllat de blanc. Té un radi d’acció relativament curt, d’uns 400m del lloc de cria. Per aquest motiu, si impedim que a casa nostra trobi llocs per criar, en serem els principals beneficiats.

El mosquit tigre pot transmetre malalties. A Europa s’han donat casos de Chikungunya i dengue. No obstant no es té constància que hagi estat vector de malalties a Catalunya.

Què pots fer per lluitar-hi?

Els ciutadans tenen un paper molt important en evitar la proliferació del mosquit tigre ja que es calcula que més del 90% d'espais on l’insecte pot criar són privats. Per aquest motiu és molt important que cada persona es responsabilitzi d’evitar que el mosquit criï a casa seva.

Només cal seguir aquests consells:

  • S’han de detectar els recipients que puguin contenir aigua a l’exterior de casa, com ara pots, gerros, cendrers, plats, cisternes, regadores, abeuradors... veure més exemples
  • Cal traure’n l’aigua encara que sembli que no hi ha larves. N’hi ha prou amb llençar l’aigua a terra o a la gespa, les larves moriran immediatament.
  • Després només cal procurar que els recipients no es tornin a omplir d’aigua, per exemple, posant-los cap per avall.
  • Cal tapar hermèticament, sigui amb una tapa o amb tela mosquitera, els dipòsits d’aigua
  • S’ha de posar sota cobert o bé cap per avall o cobrir amb una lona les barques, carretons o remolcs.
  • Cal eliminar (portant-los a la deixalleria) els pneumàtics vells
  • És recomanable posar peixos vermells, que es mengen les larves del mosquit, en basses ornamentals i fonts de jardí. Hem de tenir en compte que aquesta és una espècie de peixos potencialment invasora. Sota cap concepte s’han d’alliberar en rius i estanys naturals ja que podrien alterar greument aquests ecosistemes.
  • És recomanable netejar anualment les canaleres de teulats i terrasses.
  • També és bo buidar o tractar amb un producte larvicida l’aigua d’embornals i desaigües.


És important no abaixar la guàrdia. Cal revisar periòdicament casa nostra i conscienciar les persones dels nostre entorn de que facin el mateix a casa seva.

Si ho fem a consciència, en una setmana haurà disminuït el nombre de mosquits.

Ajuntament de Sant Cugat - Mosquit tigre

EVITA MOSQUI TIGRE

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (FULLETÓ MOSQUIT TIGRE.pdf)FULLETÓ MOSQUIT TIGRE.pdf[ ]3238 kB