Prevenció d'incendis

CONSELLS PER A LA PREVENCIÓ D'INCENDIS

Santa Cristina d'Aro, així com altres municipis de la zona mediterrània, presenta una gran massa forestal. Avui en dia, no només en èpoques de sequera sinó que, a causa del canvi climàtic, poden detectar-se incendia en qualsevol època de l'any. 

Quins factors desencadenen un incendi forestal?

Hi ha un seguit de factors que provoquen de manera directa o indirecta el risc d'incendis forestals.

  • L’abandonament rural i la falta de gestió dels boscos i conreus.
  • L’increment de temperatures i períodes de sequeres causats pel canvi climàtic.
  • La presència de vents com la tramuntana.

Consells per a la prevenció d’incendis:

  • Evitar llençar burilles, sigui caminant o a través de la finestra del cotxe.
  • No llancis cap mena de petard o foc d’artifici, ni cap altre objecte que contingui foc en zones catalogades amb risc d’incendi, ni en terrenys agrícoles ni, en urbanitzacions rodejades per bosc, així com tampoc a menys de 500 metres de zones boscoses.
  • Està prohibit cremar residus a jardins, s’han de portar a l’abocador o triturar-los, per fer-ne compost.
  • En cas d’utilitzar barbacoes, només fer ús d’aquelles autoritzades, és a dir, aquelles que continguin mata guspires i de mà d’obra.
  • En cas d’anar a algun espai natural amb un vehicle particular, s’ha d’evitar aparcar sense envair pistes o camins, per tal de deixar accés perquè puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari.
  • Evitar deixar deixalles o escombraries en zones boscoses.
  • En cas d’emergència, trucar al 112, i segueix les indicacions de les autoritats.

Llibret d'incendis forestals

Tríptic d'informació d'urbanitzacions

Sabies que...?

També podem ajudar a prevenir incendis forestals amb el consum de productes locals provinents de l’economia rural?

Consumir biomassa, carbó vegetal, vi, oli o productes provinents de ramats que pasturen als boscos, serveix per assegurar una gestió eficient del terreny forestal, i així preparar-lo per afrontar els incendis.

 

RECORDA, EN CAS D’EMERGÈNCIA TRUQUEU AL 112

CONSELLS_112.png

AUTORITZACIÓ DE CREMA

Santa Cristina d’Aro presenta una gran massa forestal que cobreix gran part del territori, i on hi ha una gran riquesa de flora i fauna que donen lloc als paisatges típics de la zona.

Aquest paisatges es poden veure afectats a causa d’incendis forestals, que cada vegada es produeixen amb més freqüència. Es per això, que existeix l’autorització de crema, per evitar que succeeixin aquestes situacions.

La normativa vigent, deixa constància que entre el 15 de març i el 15 d'octubre, queda totalment prohibit en els terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta, realitzar un seguit d’activitats:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Entre el període de 16 d'octubre a 14 de març, s'aplica la la Llei 7/2022 de “Residuos y suelos contaminados para una economia circular”, aprovada el passat 9 d'abril (BOE núm. 85, de 09 d’abril de 2022).

L’article 27 d’aquesta llei fa referència a l’eliminació de residus adoptant mesures que garanteixin la protecció de la salut humana i el medi ambient i en el seu punt 3 especifica que no està permesa la crema de residus vegetals generats en entorns agrícoles o silvícoles. Únicament i amb caràcter excepcional i motivat, es pot autoritzar la crema de restes agrícoles i forestals per motius fitosanitaris quan no existeixin altres mètodes per evitar la propagació de plagues, i la crema de restes forestals per a la prevenció d’incendis quan no existeixin alternatives per la seva eliminació .

Des del primer moment el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), ha estat treballant i ha mantingut diverses reunions amb representants del Ministerio d’Agricultura, Pesca i Alimentación i el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, per tal de derogar aquest punt o d’aconseguir una moratòria del mateix, la resposta fins al dia d’avui havia estat sempre negativa.

Fa unes setmanes es va aprovar per ponència, una esmena en una altra llei (la Llei de la PAC), per tal de derogar aquest articles 27.3. Però fins que aquesta nova llei no estigui aprovada i publicada al BOE,  la previsió és a finals d’any, la normativa vigent a dia d’avui es la llei 7/2022,  és a dir l’article 27.3 no ha estat derogat i per tant la prohibició de crema de restes vegetals segueix vigent i només es podran cremar restes agrícoles per motius fitosanitaris quan no existeixin altres mètodes per evitar la propagació de plagues quan no existeixin alternatives per la seva eliminació “.

El procediment per tal de gestionar aquests casos i que van dirigits sempre a activitats professionals, és telemàtic encara que també es pot fer de manera presencial.

El tràmit telemàtic està en adaptació i d’aquí a pocs dies totalment adaptat a les noves necessitats.

Aclarim per tant algunes qüestions un cop hi accediu per l’enllaç següent

https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi?category=767b5c1e-a82c-11e3-a972-000c29052e2c

 

Aclariments del procediment

  1. Tot i que la documentació apareix a l’apartat “Presencialment” , també es pot presentar de forma telemàtica mitjançant el lloc https://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Peticio-generica on per tal de facilitar la tasca d’entrega a l’apartat “Assumpte” cal incloure l’Oficina Comarcal on va destinada la sol·licitud.

 aclariment_cremes_1.jpg

 

  1. Al desplegar la pestanya “presencialment” tenim accés al document

Sol·licitud genèrica per a activitats amb risc d’incendi forestal en terrenys forestals i la franja de 500m que els envolta

 

aclariment_cremes_2.jpg

            En l’apartat “Declaro” d’aquesta sol·licitud s’ha d’especificar el cultiu a cremar i la malaltia.

 

  1. Els cultius i plagues que la normativa permet eliminar mitjançant la crema, fins al moment, són les següents i les podreu trobar a l’informe del IRTA del següent l’enllaç: https://agricultura.gencat.cat/web/.content/02-tramits/enllacos-documents/08776/m0276-an11.pdf i en el següent quadre per cultius i conreus:

Cultiu

CÍTRICS

OLIVERA

FRUITERS

VINYA

ARRÒS

HORTÍCOLES

GARROFER, AVELLANER I LLORER

Plagues i malalites

Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa

Cargol poma

Veure informe IRTA

Xylosandrus compactus-Escarbat negre de l'ambrosia

Citrus Tristeza Virus -Virus de la tristesa

Fitoplasmes

Erwinia amylovora-Foc bacterià

Malalties de la fusta: Botryosphaeria,

     

Huanglongbing - Greening

Malalties de la fusta: Botryosphaeria,

Xanthomonas arborícola pv. Pruni-Taca bacteriana

Eutypa, basidimicets diversos

     

Fitoplasmes

Eutypa, basidimicets diversos

Plum Pox Virus-Sharka

Armillaria

     

Malalties de la fusta: Botryosphaeria,

 

Fitoplasmes

Rossellinia

     

Eutypa, basidimicets diversos

 

Malalties de la fusta: Botryosphaeria,

       

Armillaria

 

Eutypa, basidimicets diversos

       

Rossellinia

 

Armillaria

       
   

Rossellinia

       

  1. El sol·licitant no pot dur a terme la crema mentre no rebi resposta expressa d’autorització per part de l’administració.
  2. Les sol·licituds de cremes de restes vegetals per motius sanitaris (m0276-do1) que us presentin presencialment al registre d’entrada de l’ajuntament les haureu de trametre a l’Oficina comarcal del DACC de la comarca del vostre municipi.

 

Per altra banda us indiquem possibles opcions alternatives a la crema:

 Captura_de_pantalla_2022-11-10_145300.png

 

 

CREMA.png

FRANGES DE PROTECCIÓ PERIMETRAL

Els incendis forestals s’aturen molt abans que el foc comenci, amb una gestió forestal orientada a disminuir el risc i a protegir els habitatges i les persones.

Els anys 2019, 2020 i 2021 s’ha fet l’adequació dels Perimetrals (les Franges de Protecció d’Incendis) de 10 urbanitzacions cristinenques: el Golf, Can Reixac, Vallrepòs, Bell-lloc I, Roca de Malvet, Mas Trempat, Sant Miquel d’Aro, Romanyà, les Teules i Rosamar (aquest últim s’ha fet el darrer any).

L’actuació ha consistit en eliminar arbres per tal que les franges compleixin la normativa, ja que les capçades dels arbres no es poden tocar i hi ha d’haver una distància mínima de 6 metres entre les soques. Això implica tallar diversos arbres entre les soques.

Actualment, s’estan acabant les Franges de Protecció que falten (entre elles la del nucli urbà i Bell-Lloc II) i, en un futur la tasca fonamental serà fer-ne el manteniment. Amb aquestes accions Santa Cristina d’Aro està millor preparada per afrontar els focs de bosc.

Per a més informació: Franges Perimetrals de Protecció

Mesures de Prevenció d'Incendis Forestals

perimetrals.png

ADF Gavarres Marítima

L'agrupació de defensa forestal (ADF) és una entitat sense ànim de lucre creada amb la finalitat de prevenir, vigilar i lluitar contra els incendis forestals, així com reforestar les zones que s'han pogut veure afectades.Està promoguda per propietaris forestals, entitats de protecció de la natura i administracions locals, entre les quals l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro. 

Aquesta agrupació està formada per a un grup de persones voluntàries, que es dediquen a fer treballs forestals de prevenció d'incendis per salvaguardar el patrimoni natural i forestal del seu territori. En èpoques de risc d'incendis realitzen vigilància, i en algunes ocasions, si tenen coneixements i la pràctica necessària, poden realitzar alguna intervenció o suport a l'extinció.

L'enllaç amb el seu WEB és: www.adfgavarres.cat 

El seu contacte és: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

adf.png