Medi natural

El municipi

El terme municipal de Santa Cristina d'Aro és de dimensions considerables. Te una superfície total de 67,77 quilòmetres quadrats i comprèn una bona part de la vall d'Aro. Està drenada pel riu Ridaura, que travessa el terme de ponent a llevant i el parteix en dos sectors. El primer, situat al nord, és el de major dimensio. És molt accidentat i forma part del vessant meridional del massís de les Gavarres, arribant a un dels seus punts més alts, el puig d'Arques. En aquest sector hi trobem el nucli urbà de Santa Cristina d'Aro i les urbanitzacions de Romanyà de la Selva, Roca de Malvet, les Teules, Bell-lloc, Sant Miquel d'Aro i Vall Repòs. El segon sector està situat al sud i forma part del massís d'Ardenya - Cadiretes. Conté les urbanitzacions del Mas Trempat, el Golf Costa Brava, el poble de Solius i Rosamar, que arriba fins el mar en el tram comprès entre Vallpresona a la cala de Canyet.

Catàleg d'Elements d'Interès Natural Santa Cristina d'Aro (CEIN)

CEIN

Santa Cristina d'Aro ja disposa d'un Catàleg que identifica a els Principals valors naturals del Terme municipal!

En ell s'hi pot trobar una relació d'elements destacables, com ara arbres o arbustos singulars, fonts o basses. Donada la gran extensió del Terme municipal Cristinenc, aquest Catàleg d'Elements d'Interès Natural, caldrà anar-ho ampliant gràcies a la participació de tothom. Per aquest motiu, us volem convidar a participar, enviant-nos a els vostres suggeriments al correu electrònic de Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. per poder valorar la seva inclusió al Catàleg. Ens interessa tot: arbres i arbusts de bona mida, roques singulars, indrets destacables, arbredes, fonts, basses ...

En aquest link hi trobareu un mapa detallat on podreu situar Tots els elements que estan catalogats en el dossier adjunt.  

Gràcies per la Vostra col.laboració!

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (CEIN Santa Cristina d'Aro.pdf)CEIN Santa Cristina d'Aro.pdf[ ]11618 kB

Actuacions Consorci Gavarres 2014

Municipi de Santa Cristina:

 

- Actuacions d’eliminació de flora exòtica (Ailanthus altíssima) amb un pressupost aproximat d’uns 5.000 € als sectors de Font de Panedes, Sant Miquel D’Aro i Font del plat.

 

- Execució de 17 Ha de franja de prevenció d’incendis forestals a la zona del Puig d’Arques (municipi de Cruïlles) amb un pressupost de 40.000 €. Aquesta infraestructura de prevenció d’incendis dona servei a possibles grans incendis forestals de component sud i/o de nord. En cas de vent de tramuntana, la infraestructura serviria per evitar que un foc iniciat al municipi de Cruïlles pogués cremar fins a Santa Cristina d’Aro, per la qual cosa, tot i que la franja està al municipi de Cruïlles també està beneficiant, entre d’altres municipis, a Santa Cristina. L’obra ha permès donar feina a 7 persones en risc d’exclusió social.    

 

- Regulació de l’ús de l’escalada al sector de la Roca Rovira per a la conservació de fauna i flora (1.000 €)

 

- Procés de certificació forestal del Forest Stewarship Council en dues finques del municipi (Can Guitó i Can Llach). A Catalunya només existeix un certificat de bones pràctiques forestals sota aquest segell internacional a les Gavarres. Aquest projecte liderat pel Consorci pretén posar el valor el suro de Gavarres dins del mercat internacional per tal de garantir la gestió de la sureda.        

 

A la resta del massís:

 

- Prevenció d’incendis forestals: Enguany ha estat un any força complex amb matèria d’incendis forestals degut a l’incendi de Vall-llobrega. Apart de tota la gestió post foc el Consorci ha treballat activament en la elaboració de projectes de prevenció d’incendis que ha presentat a La DiGi, DAAM i a fundacions diverses (La Caixa, Elsa Peretti Foundation) i podem dir que gràcies a aquest labor, entre el 2014 i el 2015 s’executaran un total de 6 projectes (apart del que ja s’ha exposat):

- 2014:

- Franges auxiliars de la crta. de Monells a Sant Martí Vell (16.000 €)

- Eliminació de canyes i franges a la perifèria del massís (16.000 €)

- Neteges forestals a la finca pública de Can Vilallonga (70.000 €)

- 2015:

- Franja auxiliar de carretera a banda i banda de la crta dels Àngels amb un (pressupost aproximat d’uns 80.000 €)

- Franja auxiliar de pista de Sant Martí Vell als Àngels (10.000 €)

- Franja auxiliar i punt estratègic de gestió al coll de la Ganga (25.000 €)

 

- Patrimoni natural: s’ha donat continuïtat els programes de seguiment i gestió del porc senglar, peixos, i resta de fauna i flora.

 

- Promoció del patrimoni cultural del massís: amb aquest projecte finançat amb 16.000 € pel fons de Caixes, el Consorci ha pogut treballar activament en la definició d’actuaicons de conservació, millora i promoció del patrimoni etnològic, arqueològic i religiós el massís. Destacar que enguany a través d’un PUOSC i d’altres subvencions s’ha pogut restaurar el Pont de Madremanya declarat com a bé cultural d’Interès Nacional tant pel seu valor patrimonial com per al trànsit rodat (maquinària forestal, bombers etc.).

 

- Projecte Educatiu dirigit a les escoles de l’entorn de les Gavarres: El Consorci ha continuat amb el seu projecte educatiu que al 2014 haurà permès a uns 2.000 escolars de descobrir els valors de l’espai natural.

 

- Implantació del projecte Natura local: 9 municipis ja s’han incorporat a aquest projecte per mirar de formar part d’una plataforma de difusió de rutes interpretatives per l’entorn natural català. A Gavarres, el projecte el lidera el Consorci i a finals d’any ja hi haurà 9 municipis apuntats amb més de 300 Km de rutes autoguiades i interpretades.       

 

- Preparació d’un projecte d’ecoturisme a l’entorn del suro:  el Consorci de les Gavarres juntament amb la Cork Forest Conservation Alliance i el Tour operador espanyol, Two Birds One Stone, estan preparant un pack de viatges per a descobrir les zones suredes del món, i en el cas de Catalunya es visitarien les Gavarres. El projecte pretén apropar el públic Americà i europeu als valors dels boscos d’alzina sureda, a la vegada que es posicionarà la marca Gavarres a nivell internacional i amb l’activitat es generaran uns ingressos anuals que revertiran en la pròpia institució.

 

- Multitud d’altres petits projectes, actes i col·laboracions.

 

 

La majoria dels projectes que s’han exposat s’estan duent a terme amb pressupostos extraordinaris que any rera any s’aconsegueixen des de la pròpia institució. Cal recordar que després de les dràstiques retallades dels darrers 3 anys (-70 % del DAAM, -50 % de la DiGi i -100 % dels Consells Comarcals) el Consorci ha sobreviscut gràcies a reajustar la seva estructura, a la labor de captació de fons constant que fa i gràcies a que en el seu moment els municipis varen decidir d’apostar fermament per la institució.

El Ridaura

El Ridaura es un espai natural d’un gran interés paisajístic. De fet es un dels tres rius més importants del Baix Empordà, juntament amb el Ter i el Daró. La intenció de l’Ajuntament de Santa cistina es potenciar el ridaura com a espai de lleure i descoberta naturalista, i recuperar-ne paulatinament el bosc de ribera.

El 28 de gener del 2006 es va celebrar la Jornada “El Ridaura: present i futur d’un riu emblemàtic”. Reproduïm a continuació algunes de les presentacions efectuades en aquesta Jornada:

Estació Meteorològica

Des del 2007 Santa Cristina d’Aro disposa d’una estació meteorològica ubicada al terrat de l’edifici de l’Ajuntament.

La instal·lació de l’estació, a part de l’interès general que sempre ha despertat conèixer les dades meteorològiques, ens permet fer un seguiment de les variacions que, a nivell local, es produeixen com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic.

Alguns dels paràmetres que es poden obtenir son: temperatura, humitat, pluja acumulada i la seva intensitat, pressió atmosfèrica, intensitat i direcció del vent, l’hora de sortida i la posta de sol, etc.

Amb aquestes dades es genera un recull que s’emmagatzema cada mitja hora, i que ens permet, al llarg del temps, obtenir un registre històric per tal de poder realitzar comparatives respecte a l’evolució dels diversos paràmetres.

Les dades que no es puguin obtenir a través de la web es poden sol·licitar a l'Àrea de Medi Ambient.

Àrea de Medi Ambient

Medi Natural

ESPAIS D'INTERES NATURAL

El nostre municipi esta envoltat per dos espais d'interès natural (EIN): Les Gavarres i l'Ardenya - Cadiretes. Cadascun d'ells compta amb un consorci que treballa per a la gestió i promoció de l’espai i la conservació dels seus valors naturals i culturals. Podeu contactar amb els consorcis i conèixer les seves activitats a través dels seus webs:

Si sou propietaris de terrenys forestals, podeu trobar informació d’utilitat per a la gestió del bosc i finançament per a la vostra activitat a través de pàgina web de la Generalitat.

Facebook

Instagram

Twitter