Esglesia de sant Martí de Romanya.

45324297794 df13fcd6f0 b

 

El temple és un edifici de planta de creu grega, amb la nau gairebé igual de llarga que la capçalera rectangular i amb uns braços destacats, absis de planta trapezoïdal i coberta de volta a totes les seves parts. El braç de llevant és utilitzat per a formar l’absis. Tot i ser una església d’estil preromànic, les finestres de forma esqueixada i l’aparell força regular dels murs ja precedeixen les formes romàniques.

El temple ha sofert un seguit de remodelacions al llarg dels anys que han anat desfigurant l’antiga planta de creu grega i fent difícil la comprensió de l’estructura originària.

La porta de migdia és protegida per un petit porxo construït en època moderna. A l’interior de l’església es poden veure els diferents bancs de finals del segle XIX i inicis del XX, que encarregaven construir les diferents famílies amb el seu nom gravat en la fusta.

A més dels bancs, hi ha una escultura de fusta que representa a Sant Martí, feta ja al segle XX per Modest Fluvià.

L’any 1911 va tancar-se el cementiri que estava situat en la part posterior de l’església per falta d’higiene i va traslladar-se a la seva ubicació actual.

L’any 1999 l’escultor Antoni Delgado va donar a la parròquia una escultura de la mare de Déu de Romanyà feta de bronze massís i situada al mur exterior dret de la plaça.